ClujAzi

Fii informat!

Este în creştere numărul tinerilor din Ungaria care studiază în universităţile din România

Universităţile din România devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din Ungaria, iar unii dintre ei rămân în România, încearcând să-şi caute rostul în Transilvania, a relatat în ediţia de vineri cotidianul clujean Krónika.

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), Universitatea Sapientia şi Universitatea de Artă din Târgu-Mureş au participat zilele trecute la Expoziţia Internaţională de Educaţie “Educatio” din Budapesta, unde şi-au prezentat oferta de studii.

Conducătorii secţiilor maghiare de la aceste trei universităţi au fost întrebaţi de Krónika despre experienţa de la Buadpesta şi dacă tinerii din Ungaria sunt interesaţi de universităţile din România. Ei au declarat cotidianului că numărul studenţilor din Ungaria nu este mare, dar este în continuă creştere.

Prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai (BBTE), Anna Soós, responsabil pentru linia de studiu în limba maghiară, a declarat că anul trecut au avut peste o sută de studenţi din Ungaria. În opinia sa, în primul rând programele interesante atrag la Cluj pe tinerii din ţara vecină, dar şi faptul că familiile lor au plecat cândva din Transilvania. Studenţii unguri aleg în special studiiile de psihologie, antropologie şi ştiinţe economice, dar anul acesta se bucură de un succes deosebit şi programul de formare a învăţătorilor şi a educatoarelor.

La Universitatea Sapientia, finanţată de Budapesta, studenţii din Ungaria reprezintă doar câteva procente, a spus Márton Tonk, decanul facultăţii din Cluj-Napoca. Acesta a declarat că la expoziţia de la Budapesta a existat un interes mai mare pentru specializările din domeniul economiei care se predă la Facultatea din Miercurea Ciuc, dar şi pentru specializarea de informatică oferită de facultatea din Tîrgu-Mureş, respectiv specializarea Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca.

András Balási, prorectorul Universitatăţii de Artă din Târgu-Mureş este de părere că nivelul ridicat al predării atrage studenţii străini. La această universitate studiază nu doar tineri din Ungaria, ci şi din Serbia, respectiv Slovacia, majoritatea lor fiind la actorie. Chiar dacă acum în anul întâi 11 studenţi din cei 12 sunt din Transilvania, cu ani în urmă au fost grupe în care majoritatea studenţilor erau din Ungaria.

În ultimii ani 5-6 studenţi care au terminat la Departamentul de Teatru şi Arte Vizuale, au semnat contracte cu teatrele aflate lângă graniţă, cum ar fi cele din Oradea sau Satu Mare.

Sursa: MTI

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *