ClujAzi

Fii informat!

Estonia, prima ţară din lume autosuficientă energetic

Estonia, un stat mic din UE, dar cu vecin puternic în Est pe care vrea să-l ţină departe, îşi ex­ploa­tează la maxim prin­cipale­le resurse, şisturile bituminoase şi inteli­gen­ţa, iar rezultatele sunt pe măsura efor­turilor. Estonia este prima ţară din lume de­venită autosuficientă energetic datorită şis­turilor bituminoase şi totodată este un mo­del de cum ar trebui să se împletească apa­ratul de stat şi tehnologia în secolul al XXI-lea.

Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de locui­tori, îşi acoperă peste 90% din necesarul de ener­­­gie cu şisturi bituminoase, minerale com­­bus­tibile care conţin kerogen şi elibe­rea­ză pe­trol când sunt încălzite, scrie The Telegraph. Mineralul este diferit de petrolul de şist extras în cantităţi mari în SUA şi Ma­rea Britanie prin metoda controversată a fracturării hidraulice.

„Suntem ţara cu cel mai ridicat grad de in­de­pendenţă energetică din Uniunea Euro­pea­nă şi nu ne vom compromite siguranţa ener­ge­ti­că. Avem un vecin mare. Estonia nu este în­de­ajuns de bogată pentru a experi­men­ta cu teh­no­logii imature“, spune Juhan Parts, ministrul eco­nomiei, făcând referire la în­­ve­­cinarea cu Ru­sia şi la febra energiei verzi care a cuprins sta­tele bogate ale Euro­pei în frunte cu Germania.

„Chiar dacă ar trebui să investim astăzi în noi centrale electrice, şisturile ar fi mai ief­tine. Gazul rusesc costă de 1,8 ori mai mult. Energia eoliană continentală este de două ori mai scumpă, iar cea de pe plat­for­me marine de 2,5 ori“, a explicat ministrul.

Zf.ro