ClujAzi

Fii informat!

Europarlamentarul Daniel Buda cere socialiştilor şi liberalilor din ALDE să nu blocheze dezbaterea înlesnirii dreptului la vot în UE

Europarlamentarul român Daniel Buda a cerut Parlamentului European să iniţieze o dezbatere cu privire la modul în care a fost împiedicat dreptul la vot al românilor din diaspora în cadrul alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014, câştigate de candidatul ACL, Klaus Iohannis. Cu toate acestea, socialiştii europeni, conduşi de Martin Schulz şi liberalii ALDE, conduşi de Guy Verhofstadt, s-au opus acestei iniţiative care îşi propune mai mult decât dezbaterea votului românilor, mai specific înlesnirea exercitării dreptului la vot în statele membre ale UE.daniel buda clujazi1

„Îi solicit lui Martin Schultz să nu se mai transforme într-un scut pentru Victor Ponta cu privire la dezbaterea din Parlamentul European a votului pentru românii din diaspora. Am propus conducerii Popularilor Europeni, lui Manfred Weber, să demarăm aceste dezbateri, însă însă din păcate atât Martin Schultz cât şi preşedintele ALDE s-au opus în conferinţa preşedinţilor ca această dezbatere să aibă loc săptămâna viitoare. Românii sunt cetăţeni europeni, care au nevoie de explicaţii. Comisia Europeană nu poate să ignore ce s-a întâmplat în 2 şi 16 noiembrie, când cetăţenii unui stat membru al UE au avut încălcat poate cel mai sfânt drept pe care-l are un cetăţean european, de a vota. Atât Comisia, cât şi Consiliul trebuie să aibă un punct de vedere cu privire la acest aspect şi trebuie dezbătut în PE. O să revin cu această problemă la următoarea sesiune. N-am primit niciun fel de explicaţie. Aş putea să spun că am câştigat alegerile şi să mergem mai departe, însă drepturile românilor au fost încălcate şi nu dorim ca aşa ceva să se mai repete. Sunt convins că toate ţările din Europe ştiu ce s-a întâmplat cu votul din diaspora, dar doresc ca aceste aspecte să capete greutate, să se ia măsuri”, a declarat, duminică, europarlamentarul Daniel Buda.

Potrivit acestuia, există mai multe ţări europene care au proceduri greoaie la vot sau la ceea ce presupune preluarea mandatelor de europarlamentar, cum sunt Marea Britanie sau Spania.

„Dezbatem situaţia Africii de Sud, a Sudanului, însă refuzăm să dezbatem o problemă a statelor membre pentru că aşa doresc socialiştii şi ALDE? Nu este doar o problemă a României. Doresc ca astfel să creez presiune publică pentru rezolcarea acestor probleme”, a adăugat europarlamentarul român.