Evenimente dedicate Centenarului organizate de instituțiile de cultură clujene

de clujazi

Instituțiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj vor marca, în acest an cu o semnificație aparte pentru națiunea română, ziua de 1 Decembrie, printr-o serie de manifestări ce vor aduce în prim plan aspecte din istoria și tradiția poporului român.

Astfel, joi, 29 noiembrie 2018, Sala „Şantier” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” va găzdui, începând cu ora 17.00, spectacolul de folclor „Trei inimi româneşti” – Banat, Oltenia, Transilvania, dedicat Zilei Naţionale a României de la 1 Decembrie, în care vor evolua solişti şi formaţii artistice din cadrul a trei şcoli de arte: Școala Populară de Arte și Meserii ,,Ion Românu” Reșița, Şcoala Populară de Arte Târgu Jiu şi Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca.

Programul artistic va debuta cu cel al cursanților Școlii Populare de Arte și Meserii ,,Ion Românu” Reșița şi Ansamblul folcloric „Reșițeana”. Conducerea muzicală a oaspeţilor reşiţeni va fi asigurată de prof. Ionel Bonțu, iar coregrafia de Nițu Moica şi instructorul Olimpia Moica. Va urma, momentul cursanţilor Şcolii Populare de Arte Târgu Jiu, acompaniaţi de Ansamblul folcloric „Maria Lătărețu”, a cărui conducere muzicală e asigurată de prof. Constantin Argint, iar coregrafia de către maestrul Valeriu Saraolu, într-un spectacol realizat  de prof. Camelia Argint. Cel de-al treilea moment al evenimentului serii îi va aparţine Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, când pe scenă vor evolua cursanţii clasei de canto muzică populară, coordonaţi de experţii Ana Strîmturean, Claudiu Ciotleuş, Ioana Petran, acompaniaţi de Taraful „Vatră de Dor” – conducerea muzicală Mihai Moroşan. Evenimentul va fi presărat de momente coregrafice ale Ansamblului ,,Vatră de Dor”, instruit de coregraf Viorel Dragomir, iar un alt moment din programul gazdelor va fi realizat de Ansamblul de suflători al Şcolii de Arte Cluj, coordonat de expert Petrică Pleșca.

Proiectul „Trei inimi româneşti”, iniţiat de Şcoala de Arte Cluj în anul 2015 a avut până acum trei ediţii: cea din 2015, la care au participat şcolile de arte din Botoşani, Târgu Jiu şi Cluj-Napoca, cea din 2016, care s-a bucurat de participarea şcolilor de arte din Timişoara, Suceava, a Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” Cernăuţi – Ucraina şi a Şcolii de Arte Cluj şi cea din 2017 , în care au evoluat două şcoli din Republica Moldova, Şcoala de Arte „Francisc Hubic” Oradea şi Şcoala de Arte „Tudor Jarda” Cluj. Totul într-un simbolic gest de unire a provinciilor româneşti cu ocazia Zilei Naţionale!

Spectacolul va fi prezentat că Carmen Sarcină (Gorj), Dan Liuţ (Caraş-Severin) şi Petre Băcioiu (Cluj). Intrarea este liberă!

Tot joi, 29 noiembrie 2018, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj va organiza, începând cu ora 12.30, evenimentul intitulat Primul Război Mondial – trăire și reprezentare. Mărturii documentare”.

Evenimentul marchează punctul final al celor două proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, propuse de Biblioteca Județeană și declarate câștigătoare de către Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul campaniei de finanțare inițiată de minister, în luna iulie a acestui an.

Primul moment al manifestării culturale îl constituie vernisajul expoziției Primul Război Mondial în documentele Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj și va avea loc în foaierul sediului central al bibliotecii. Expoziția va fi prezentată de domnul lector univ. dr. Gheorghe Negustor și reprezintă ultima activitate, dintr-un număr de patru susținute, desfășurată în cadrul proiectului cu același titlu.

Vernisajul va fi urmat de lansarea albumului de fotografii Primul Război Mondial în 3D. Fotografii stereoscopice din colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj, moment final al celui de-al doilea proiect finanțat de minister. Acesta se va desfășura la compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală al bibliotecii (etajul IV, tronson vest), cu participarea prof. univ. dr. Sorin Mitu, a d-nei Alexandra Blendea, redactor și a directorului editurii Casa Cărții de Știință, Mircea Trifu. Gazda evenimentului va fi d-na Sorina Stanca, managerul instituției.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, alături de Casa de Cultură Turda, organizează tot joi, 29 noiembrie a.c., cu începere de la ora 19.00, la Galeria de Artă Turda, o expoziție de fotografie veche intitulată „Chipuri din secolul trecut”, alături de expoziția „Cusături populare românești”.

Vernisată în preajma sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, expoziția aduce în fața publicului turdean o selecție de reproduceri după fotografie veche (prima jumătate a secolului al XX-lea), prezentând țărani din diverse zone ale țării, în port tradițional sau militar, fotografii care provin din arhivele C.J.C.P.C.T. Cluj și ArtImage.

Evenimentul este întregit de prezentarea unor cusături după modele de pe costume vechi, reunite sub titlul „Cusături populare românești”. Piesele sunt realizate de membrele Asociației Pensionarilor „Dr. Ioan Rațiu” Turda și ale Centrului de Zi pentru Vârstnici Turda, coordonate de Felicia Răcean.

De asemenea, vor fi prezentate o serie de volume, editate în acest an de C.J.C.P.C.T. Cluj, printre care: „Semne peste vreme”, albumul aniversar „Fotografia-document etnografic la 15 ani” și „Meșteșugurile romilor în imagini”, alături de colecția „Izvoare folclorice clujene”, ce cuprinde 30 de CD-uri cu muzică tradițională vocală și instrumentală din județul Cluj, colecție realizată de cercetătorul și  etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu.

În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Cornelia Staicu, manager interimar al CJCPCT Cluj, dr. Mircea Cîmpeanu, etnomuzicolog, șeful biroului de Cercetare – Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției și Cristina Oprea, custodele Galeriei de Artă Turda.

Menționăm în acest context faptul că expozițiile, pregătite de consultanții artistici Consuela Bendea și Adriana Andrei, vor rămâne pe simeze până la data de 12 decembrie a.c.

Teatrul „Puck” sărbătorește Centenarul Marii Unirii cu spectacolul „Țara lui Împreună”, astfel că atât cei mici cât și cei mari sunt așteptați sâmbătă, începând cu ora 11.00, să ia parte, gratuit la punerea în scenă a spectacolului special creat pentru acest moment istoric deosebit.

Povestea, scrisă de Ovidiu Pecican, redă într-o atmosferă idilică frumuseţea şi valorile tradiţionale româneşti. Un element special este ilustraţia muzicală, semnată de Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpaţi. Este un spectacol bogat în metafore şi simboluri, cu trimiteri la Marea Unire. Scenariul conţine motive şi elemente întâlnite adesea în baladele populare şi istorice.

Textul ilustrează povestea a trei tinere fecioare: Silvana Transilvana, Oltiţa Munteniţa şi Moldovioara Vioara. Fiice ale lui Românaş, acestea sunt răpite de trei mari împăraţi, dar salvate, în cele din urmă, de alţi trei feciori voinici şi neînfricaţi. Atmosfera de voioşie şi blândeţe din acest univers mioritic se regăseşte în spectacolul omonim regizat de către M. Chris Nedeea.

Distribuţia este formată din Frunzina Anghel, Iulian Lungu, Călin Mureşan şi Angelica Pamfilie. Ilustraţia muzicală este semnată de Sebastian Hamburger, scenografia de Elena Ilaş, iar sculptura de Florin Marin.

Totodată, Muzeul Memorial „Octavian Goga” va organiza luni, 3 decembrie 2018, începând cu ora 12.00, la sediul muzeului din localitatea Ciucea, în colaborare cu Asociația ,,Grupul vocal bărbătesc Craii Măgurii”, Bucea, com. Negreni, jud. Cluj, Școala Gimnazială ,,Octavian Goga” Ciucea, Liceul Teoretic „Octavian Goga” Huedin și Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, manifestarea culturală „Eroii noștri – pagini de istorie” dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri. Programul va debuta cu vernisarea Expoziției de fotografie documentară: Frontul de la Ciucea, aprilie 1919, realizată de un colectiv de profesori de istorie de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” și de la Liceul Tehnologic „Vlădeasa” Huedin, cu un cuvânt de deschidere susținut de către dl. prof. Horea-Dorin Matiș, director al Liceului Teoretic Octavian Goga din Huedin. Expoziția ce constituie o adevărată lecție de istorie locală va fi expusă pe simezele muzeului în pandant cu expoziția ,,Eroii noștri”, de asemenea închinată memoriei înaintașilor care au luptat în Primul Război Mondial și celor care au participat la înfăptuirea Marii Uniri, unde, pe lângă lucrări de artă plastică realizate de nume celebre ale artei plastice românești, cum ar fi: Nicolae Tonitza, Hans Eder sau Aurel Popp sunt expuse fotografii și documente.

Programul va cuprinde un potpuriu de cântece patriotice susținut de ,,Grupul vocal bărbătesc Craii Măgurii”, Bucea sub conducerea Pr. Ic. Stavrofor Mircea Dejeu, paroh al Parohiei Ortodoxe din Bucea, urmat de un program artistic susținut de un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” din Ciucea sub coordonarea prof. Felix Roșca, director al Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga”. Accesul este gratuit!

Revista ,,Tribuna” va găzdui, cu prilejul zilei naționale a românilor de pretutindeni, în data de 1 decembrie, de la ora 12.00, conferința ,,Documentele Marii Uniri”, susținută de către Prof.univ.dr. Ștefan Damian. Începând cu ora 16.00 vor avea loc lansări și prezentări de carte, precum și un recital al poeților.

În același timp, în numărul din decembrie 2018, revista „Művelődés” publică patru articole, legate de Centenarul anului 1918.

Istoricul clujean Hunyadi Gábor Attila, lector universitar al UBB Cluj, semnează un eseu, în care tratează perioada de la semnarea Convenției de Armistițiu de la Padova (3 noiembrie 1918), până la înfăptuirea actului de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia. Autorul prezintă contextul politico-militar internațional al vremii.

Asistentul universitar al UBB, Fodor János semnează un articol, în care tratează perioada de la 1918 până la 1921, adică cea a trecerii și integrării Transilvaniei de la Monarhia Austro–Ungară, destrămată în urma Marelui Război, la România. Autorul prezintă eforturile înaintașilor români ardeleni, în perspectiva unirii Transilvaniei cu România, precum și trecerea treptată a înaintașilor maghiari transilvăneni, de la pasivitatea politică, la cea de a activa în cadrul României.

Cel de-al treilea material, legat de Centenar, este semnat de redactorul și istoricul Benkő Levente, care publică fragmente din jurnalul de prizonier, din vara anului 1918, al lui Cseke András, infanterist al Regimentului de Infanterie 24 Honvezi, din Brașov, camarad al multor ostași români transilvăneni, încorporați în același regiment, care au luptat împreună în tranșeele din Galiția.

În cel de-al patrulea material, muzicologul clujean Laskay Adrienne semnează un eseu, în care prezintă aportul adus de muzicienii maghiari în îmbogățirea tezaurului muzical clujean de la Marea Unire până în prezent.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei își așteaptă publicul vizitator cu acces gratuit pe toată durata zilei de 1 Decembrie, la cele două expoziții pe care le găzduiește: ,,Mândrul nostru tricolor” și ,,Portrete ale Marii Uniri”.

Filarmonia de Stat ,,Transilvania”, o altă instituție de cultură care se află în subordinea Consiliului Județean Cluj, a marcat, miercuri, 28 noiembrie, Centenarului Marii Uniri în Sala Sinopoli din Roma, cu un concert susținut sub bagheta dirijorului Gabriel Bebebșelea, cu participarea mezzosopranei Ruxandra Donose.

Din programul concertului au făcut parte Dansurile românești de  Béla Bartók, Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă, trei lieduri de Nicolae Bretan în orchestrația lui Dan Variu și în interpretarea mezzosopranei Ruxandra Donose (Stelele-n cer, Rea de plată, Şi dacă ramuri bat în geam), muzică din opereta Valurile Dunării de George Grigoriu, Copacul de Zsolt Kerestely și lucrarea Jocuri II de Sabin Păutza.

Dansurile româneşti stau mărturie pentru intensa preocupare pe care Bartók a avut-o pentru muzica tradiţională a românilor din Ardeal, rezumată în propriile sale cuvinte: „Socot drept scop al vieţii mele să continuu şi să isprăvesc studierea muzicii poporului român.” Ceea ce a şi făcut admirabil, nu doar prin încorporarea, în muzica sa, a unor elemente specifice folclorului românesc, ci şi prin culegerile de melodii populare adunate din diferite zone transilvane. Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde de Sigismund Toduţă este o ocazie minunată de a-l cânta pe Toduță la Roma. El este legat oarecum de acest oraș pentru că și-a făcut doctoratul la Institutul Pontifical de la Roma iar apoi a devenit primul conducător de doctorate pe muzică din România. Acest Concert a fost interpretat în primă audiţie absolută în 1951, însă fără cea de-a treia din cele patru părţi iniţiale, pe care compozitorul a decis, în ultimul moment, să o suprime. În acest concert, dirijorul Gabriel Bebeşelea, alături de Orchestra Filarmonicii, şi-au dorit aducerea la lumină a acestei părţi care a rămas neintepretată până la acest moment şi care va întregi astfel tabloul lucrării lui Toduţă.

 

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.