Vineri, în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, a avut loc inaugurarea expoziţiei dedicată personalităţii contelui Bánffy Miklós, realizată în colaborare cu nepoata acestuia, Nicollete Jelen-Bánffy, Consulatul General al Ungariei, Muzeul Naţional de Istorie al Ungariei şi Institutul Teatral din Budapesta.
Printre persoanele aflate la vernisaj s-au numărat Nicollete Jelen-Bánffy, sosită la Cluj tocmai de la New-York, Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Magdo Janos, consul general, Hegedüs Csilla, viitor secretar de stat în Ministerul Culturii, Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan şi viceprimarul Anna Horvath.
„Răspunsul nostru la ideea organizării acestei expoziţii a fost pozitiv deşi aveam deja făcut planul de expoziţii temporare pe 2014, am spus că vom face tot posibilul pentru ca Bánffy Miklós să facă o călătorie artistică înapoi acasă. Nu există clujean care să nu fi auzit de castelul de la Bonţida, care a fost proprietatea acestuia şi care se află în proces de restauraţie. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei deţine în patrimoniul său câteva obiecte care au aparţinut familiei Bánffy. Bánffy Miklós prin intreaga sa activitate politică, diplomatică şi artistică a contribuit la colaborarea dintre românii şi maghiarii din Transilvania şi prin aceasta lăsat o moştenire frumoasă”, a declarat Carmen Ciongradi, directorul muzeului clujean.
Expoziţia cuprinde atât pasaje din Trilogia Transilvană a contelui, precum şi machete 3D ale castelului de la Bonţida, poze din interiorul original al castelului, obiecte aparţinând lui Bánffy Miklós şi familiei sale, statui care înconjurau castelul.
„Putem considera organizarea acestei expoziţii ca plata unei datorii faţă de oraşul între zidurile căruia a crescut şi s-a format Bánffy Miklós. Bánffy Miklós se întoarce acasă. Să fim atenţi la activitatea sa din timpul războiului mondial, dânsul a fost depistat la Bucureşti de serviciile secrete germane pentru că a ajutat la colaborarea dintre serviciile secrete antigermane şi cele româneşti. Bánff era împotriva tuturor formelor de dictatură şi a luptat pentru recunoaşterea tuturor statelor mici din regiune. Recunoaşterea drepturilor minorităţilor înseamnă o liberalizare a viziunii politice. Bánffy Miklós s-a reîntors la Cluj în 1945, dar în condiţii sărace, pentru că averea i-a fost confiscată de puterea comunistă şi a fost nevoit să se întoarcă la Budapesta. Pentru Bánffy Miklós cel mai important a fost să ne înveţe cum să evităm greşelile făcute de strămoşii noştri, iar acest lucru a fost cuprins în opera sa. Trebuie să găsim calea să mergem mai departe împreună în baza valorilor profund umane”, a spus Nemeth Zsolt.
La intrarea în galeriile dedicate lui Bánffy Miklós a fost amenajată o expoziţie în sticlă realizată de Nicollete Jelen-Bánffy, care s-a reprofilat din punct de vedere artistic pe acest material fragil.
„Pentru noi, clujenii, Bánffy Miklós este o prezenţă continuă, nu doar datorită castelului Bánffy pe care sunt puţini dintre cei care nu l-au vizitat sau au ajutat la restaurarea lui, dar şi din cauza operei sale, care ne-a fost lăsată moştenire şi cu care ne întâlnim, cu care am crescut şi pe care o respectăm, gândul transilvănismului în care acest conte a crezut. Este vorba despre faptul că noi, cei care trăim aici, în Transilvania, trăim îmrpeună de secole şi cred că trebuie să ne construim viitorul împreună. Este idealul în care a crezut acest om politic şi de cultură şi eu cred la rândul meu că trebuie să ne ghidăm după aceste principii. Idealul transilvănismului însemană oameni de naţiuni diferite care trăiesc împreună de secole şi care doresc să continue îmreună, sper că aceasta am învăţat din opera sa”, a adăugat Hegedüs Csilla.
„Nu ne-a fost uşor să cooptăm partenerii şi să găsim finanţare, dar totul a dispărut în acest ultim moment. Încă de la sfârşitul anului trecut ne-am gândit la ce să organizăm pentru acest an comemorativ şi ne-am gândit la omul politic Bánffy, la omul de teatru, la scriitorul Bánffy. Din ce în ce mai mulţi oameni au devenit familiari cu personalitatea lui Bánffy Miklós şi acesta a fost şi obiectivul nostru, să îl facem cunoscut pe omul de cultură Bánffy. Mă bucur să văd cât de mulţi oameni au venit la inaugurarea acestei expoziţii”, a menţionat consulul Magdo Janos.
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 21 martie-18 mai 2014, în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10,00-16,00, iar miercuri între orele 12,00-18,00.