ClujAzi

Fii informat!

Fermierii își aruncă laptele pe câmp

lapte pe campProtest extrem în rândul agricultorilor din România, care au început să își arunce pur și simplu laptele pe câmp, pentru că nu mai au cui să îl vândă. 

Din cauza scandalului cu aflatoxină, fermierii au luat măsuri drastice, susținând că nu le mai cumpără nimeni produsele. De asemenea, aceștia declară că sunt la un pas de faliment și cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, și a premierului Victor Ponta, pe care îl fac vinovat de declarațiile iresponsabile date.

Din cauză că nu s-a numit un vinovat în dosarul laptelui contaminat cu aflatoxină, problema planează asupra tuturor producătorilor de lapte din România, și astfel populația se abține în a consuma laptele românesc.

În numai o săptămâna România a importat peste 40 de tone de lapte, ceea ce a dus la pierderi de zeci de milioane de euro în rândul producătorilor români. Aceștia sunt revoltați și pe anunțul făcut de Victor Ponta de a renunța la programul „Cornul şi Laptele”, pe motiv că produsele nu sunt consumate.

„A crescut importul de lapte într-o săptămână de 40 de ori, iar noi îl aruncăm pe câmp, lapte bun cu documente clare. Pierderile zilnice sunt de zeci de milioane de euro, nu sunt numai la noi, pierde procesarea, pierd comercianții, sume enorme. TVA-ul la aceste produse se pierde. Eu arunc 10 tone de lapte chiar dacă analizele au ieșit perfect, pentru că lumea nu mai cumpără lapte, fiind induși în eroare de conducătorii țării”, a declarat, disperat, Costel Caraș directorul Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein.ro la știrile B1TV.

Agricultorii mai spun că vor da în judecată Ministerul Agriculturii și conducerea ANSVA pentru pagubele suferite. Totodată, îi cer lui Victor Ponta să răspundă pentru pagubele produse.

Scandalul a pornit pe 7 martie, când ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că inspectorii sanitari au retras un lot de lapte infestat cu aflatoxină de pe piața din România, importat din Ungaria şi Serbia. Ministrul a mai spus atunci că s-a identificat și un procesator din România cu lapte cu aflatoxină, însă a refuzat să spună despre cine este vorba.