Floreștiul are cel mai modern sistem automatizat public de reciclare din România

de Cristina

Primarul Floreștiului, Horia Șulea, alături de Green Group și Carrefour România, au inaugurat, marți, cel mai modern sistem public automatizat de reciclare din România. Automatul este amplasat pe strada Someșului, lângă terenul de fotbal.

Echipamentul SIGUREC Public, o investiție estimată la 40.000 de euro, a fost asigurat prin intermediul unui protocol încheiat între Primăria Florești și operatorii din domeniul colectării și reciclării deșeurilor, din bugetul public fiind suportate doar costurile de betonare a suprafeței de lucru. Respectivul acord are ca obiectiv atingerea țintelor obligatorii de valorificare a cantităților de deșeuri municipale generate în proporție de 50%, cu doi ani mai devreme față de termenul național, adică 2018 față de 2020.

“Ar trebui să începem cu unpic de istorie. Cu trei ani în urmă, spuneam că dacă nu se întâmplă ceva în România cu privire la reciclarea deșeurilor menajere, vom ajunge într-o situație delicată, ca națiune. Iată că am ajuns, astăzi, România plătește zilnic 150.000 de euro la Uniunea Europeană, amenzi pentru necolectarea selectivă și nesoluționarea aspectelor legate de colectarea deșeurilor menajere. În ceea ce ne privește, am avut probleme mari, soluționate astăzi, cu privire la colectarea deșeurilor menajere din Florești. În același timp, în urmă cu 4 ani, noi am făcut primii pași în vederea implementării colectării selective a deșeurilor menajere în Florești. În 2013, comuna Florești a plătit 97.000 de lei la fondul de mediu pentru necolectarea selectivă, pentru anul trecut s-au plătit doar 17.000 de lei. Diferența rezultă clar din implementarea colectării selective, iar anul aesta sper că nu vom avea de achitat nimic la fondul de mediu pentru că și acest punct de colectare selectivă va contribui la economia acestor taxe impuse de către Agenția de Mediu”, a declarat primarul Floreștiului, Horia Șulea.

Pentru anul acesta există prinși bani la buget pentru finanțarea a încă trei puncte de colectare selectivă subterană în localitate, cu sistem de înregistrare a cantităților.

Edilul a dat ca exemplu pozitiv pentru floreșteni vatra satului, unde de 2 ani este implementat sistemul de colectare selectivă la producător, efectiv în case.

Potrivit lui Constantin Damov, co-fondator al Green Group, astăzi calitatea materialelor venite din colectarea separată e foarte scăzută și nu asigură necesarul de materie primă în material de reciclare. Acesta nu se ferește să spună direct că în România s-a mimat colectarea separată și că din păcate arunca gunoiul la groapă în România reprezintă varianta cea mai ieftină, în contextul lipsei de penalități serioase pentru cei care încalcă legea.

Floreștiul are primul echipament în care se colectează cu sortare automată cu identificare a fiecărui recipient introdus și orientarea lui în trei pubele subterane, cu o puritate de 100%. Eroarea umană a fost eliminată în totalitate. Cetățeanul are un aparat automat cu un ecran ca la telefoane sau bancomat, unde i se vor comunica informații. E un sistem cu recompensă de 5 bani, 3 bani, respectiv 1 ban, pentru aluminiu, PET și sticlă. Recompensele sunt dedicate cumpărăturilor la Carrefour, în baza lor se participă la o tombolă cu premii sau se poate face o donație către un ONG de protecție a mediului.

Horia Șulea a fost primul care a testat cea mai inovativă locație în materie de reciclare din România, dânsul donând asociațiilor non-profit bonusul primit pentru colectare. Primarul Floreștiului a îndemnat reprezentanții Ministerului Mediului să se gândească serios la dezideratul european în privința protejării mediului.

reciclare floresti reciclare floresti1 reciclare floresti2 reciclare floresti3 reciclare floresti4 reciclare floresti5 reciclare floresti6 reciclare floresti7 reciclare floresti8

You may also like

Scrie un comentariu

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.