La începutul primei ședințe a Consiliului Local Florești din anul 2018 a fost abordată în plen problema Planului Urbanistic General, după ce la adresa Primăriei a sosit o înștiințare din partea Consiliului Județean Cluj, prin care se trage un semnal de alarmă asupra faptului că planul de urbanizare în baza căruia se construiește în Florești ar fi expirat deja.
Juriștii Primăriei Florești au arătat consilierilor locali că în forma inițială a Legii urbanismului exista o prevedere care zicea că prelungirea se poate face o singură dată pe 2 ani, lucru care s-a și realizat prin Hotărâre de Consiliu Local. Între timp, în anul 2015 a intrat în vigoare o nouă lege, care modifică prevederile art. 46 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismului și introduce posibilitatea prelungirii PUG până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general. Prelungirea poate fi făcută pe 10 ani în plus față de termenul de valabilitate iniţial.
”Termenul de valabilitate a Planului urbanistic general se prelungește o singură dată, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului București, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fără a se depăși 10 ani de la data depășirii termenului de valabilitate”, scrie în noua lege.
”Legiuitorul a menținut posibilitatea unei singure prelungiri, care a fost votată în Consiliul Local Florești, dar a modificat termenul, de această dată cu 10 ani, adică până în 2022. Situația seamănă cu avizurile arhitectului-șef al Consiliului Județean pentru PUZ-uri, de care n-a fost nevoie timp de 10 ani nicărieri, iar dintr-o dată, din 2016 încoace, am aflat că în opinia unora este o problemă. Arhitectul Consiliului Județean s-a adresat către prefectul Clujului cu privire la necesitatea avizului său, dar s-a dovedit că nu era nevoie de niciun aviz. Și termenul de 2 ani nu a expirat astăzi, până acum n-a fost nicio problemă? Toate documentațiile care au fost avizate de ei, în baza cărei legi le-au avizat atunci?”, a spus juristul.
Primarul Horia Șulea a declarat că nu va permite nimănui să-și bată joc de Florești și a precizat că a purtat deja discuții cu persoane din cadrul Consiliului Județean Cluj, care bate în retragere.
Edilul a mai spus și că urbaniștii Consiliului Județean n-au nicio atribuțiune în a verifica lucrări din Florești fără să anunțe în prealabil Primăria, lucru pe care l-au făcut săptămâna trecută în două zile la rând. ”Suntem în situația a 90% a localitățile din România, adică la elaborarea noului PUG. Din 2016, de când lucrările tehnice pentru PUG sunt finalizate, umblăm cu sărut-mâna la acele insittuții descentralizate ale statului, pentru avize”.
Într-o postare pe rețelele de socializare, Horia Șulea a prezentat și argumentul avizării Spitalului Regional de Urgență Cluj în baza documentațiilor urbanistice în vigoare, la care a colaborat și Consiliul Județean Cluj, precum și câștigarea în instanță de către Primăria Florești a unor procese pe tema necesității avizului arhitecului șef al Consiliului Județean la eliberarea de PUZ-uri.
De cealaltă parte, CJ Cluj consideră că era necesară încă o Hotărâre de Consiliu Local pentru o nouă prelungire a valabilității PUG-ului, pe lângă cea aprobată în 2012.