ClujAzi

Fii informat!

Flori de primăvară și atmosferă italiană la Balul Operei din Cluj

Balului Operei, ediția a XVIII-a, își propune să aducă în inima Transilvaniei atmosfera elegantă și căldura Italiei. Deși nu a beneficiat, potrivit organzatorilor, de sprijin din partea autorităților locale, evenimentul este caracterizat prin multă generozitate, care culminează printr-o donație de aproximativ 15.000 de euro pentru amenajarea unei scoici acustice pe scena Operei Naționale.

Amfitrionul acestei ediții a Balului Operei, jurnalistul clujean Rareș Bogdan, a anunțat, astăzi, că prin efortul depus de organizatorii evenimentului, pentru prima dată în istoria clădirii, va exista o scoică acustică care va permite pentru Filarmonicii din Cluj să cânte pe scena Operei Naționale.

În completare, dânsul a încurajat administrația publică să se implice mai mult în construirea unei oferte culturale redutabilă pentru comunitatea clujeană și pentru cei care vin aici în vizită. „Sunt un om care așteaptă de prea mult timp să se implicce autoritățile și oameni cu suflet în organizarea unor asemenea evenimente, fie că vorbim despre TIFF, Toamna Muzicală Clujeană, Salonul de carte Gaudeamus sau Balul Operei. Autoritățile mi se pare că n-au prea înțeles ce înseamnnă asemenea evenimente”.

Atmosfera italiană, operă, Alta Moda și flori de primăvară la Balul Operei

În salonul italian care a fost conceput pentru incinta Operei, arta, florile și muzica vor fi la ele acasă.

„Este foarte simplu de pus în scenă acest eveniment pentru că ambianța italiană o visăm cu toții. Tot ce este frumos acolo aș vrea să aduc pe scenă, dar nu va fi întru totul posibil. Ce putem spune este că încercăm să aducem la Cluj o culoare și o căldură mediteraneeană”, a declarat scenograful Valentin Codoiu.

În prima seară, Ediția 2013 a Balului Operei aduce o reverență muzicală imensului tezaur liric italian, printr-un spectacol în premieră oferit de Opera Naţională Română, în regia lui Marius Vlad Budoiu, sub bagheta dirijorului italian David Crescenzi unul din cei mai importanți dirijori din țară în domeniul operei.

Spectacolul ete prezentat de Ramona Bădescu și Rareș Bogdan și continuă cu tradiţionala decernare a Trofeelor Lya Hubic și a Premiului Mecena.

După o pauză de șampanie, cea de-a doua parte a Balului aduce pe scenă un moment specific dedicat artei costumului și oferă un spectacol de modă de excepţie, cu designeri cunoscuți și titrați, români și italieni, precum și momentele decernării trofeelor Moda Cum Laude și Top Model.

Spectacolul de modă se manifestă sub amprenta stiliștilor italieni, o parte dintre ei fiind invitați de onoare ai evenimentului care marchează totodată 20 de ani de activitate la casa de modă Transilvania Fashion.

Toată acțiunea se desfășoară în decorul aranjamentelor florale excepționale imaginate de designerul floral Florina Bogdan, foarte diferite față de cele care au dat culoare edițiilor anterioare. „Anul acesta nu vor mai fi ghirlandele care au consacrat Florăria Kara, vor fi flori de primăvară, iar care și cromatică a fost ales pastelul”, a menționat d-na Bogdan.

Florile naturale vor fi aduse tocmai din Olanda și folosite pentru aceste două seri, în exclusivitate.

Marele Bufet al Balului Operei, momentele de vals acompaniate de orchestra Operei, precum și performanțele artiștilor invitaţi, vor face din această ediţie o seară de neuitat.

Adrian Munteanu, patronul grupului Janis, a preluat sarcina de coordonare a marelui bufet al Operei, care de asemenea va avea ca o tematică legată de Italia. Dânsul a anunțat că bucătăria de inspirație italiană va fi complementată cu cele mai bune preparate din bucătăria românească.

Cea de-a doua seară, Gala Laureaţilor, dedicată personalităților premiate în cadrul edițiilor anterioare cu Trofeul Lya Hubic, Premiul Mecena, Moda cum Laude, Seniorii Cetății și Emblemă de Cluj, precum și alți invitați, debutează cu momentul emoţionant al decernării Titlului și Medaliei Senior al Cetății și a Medaliei Emblemă de Cluj, ediția 2013.