Fostul ministru al Internelor și prim-ministru interimar al României în perioada 30 martie-17 aprilie 1998, parlamentar PNȚCD și avocat, Gavril Dejeu și-a lansat, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, volumul reeditat al memoriilor sale, intitulat ”Pe firul evenimentelor”.
Gavril Dejeu a menționat că acest demers al său nu este o încercare de a scrie o carte de memorialistică, ci exprimarea nevoii de a așterne pe hârtie evenimentele principale care i-au marcat profund viața.
Printre acestea, autorul a amintit de unele crime îngrozitoare care i-au avut ca autori pe trupele horthyste din preajma Huedinului, care i-au ucis și tatăl, pe când Gavril Dejeu avea 8 ani.
Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai”, Ioan Aurel Pop, a spus că această carte are o rânduială a ei, care i-a sugerat rezonanţa drumului magistral care i-a dus şi i-a adus pe români în istorie. ”Copilăria şi adolescenţa se confundă cu vechea istorie. Toată istoria noastră este cuprinsă în numele regăsite în această carte. Sunt acele elemente care ne-au marcat pe vecie destinul şi ministrul are har de scriitor cum are har de artist”, a precizat academicianul.
”Nimic din această prejudecată a mea, că omul politic Gavril Dejeu vrea să-şi facă o imagine, nu se regăseşte în această carte. Surprinzător pentru o carte de memorii, autorul nu vorbeşte despre el, ci vorbeşte numai cu obstinaţie despre evenimente cu care a venit în contact şi aceste evenimente vorbesc de anii copilăriei, de ani tinereţii, de facultate, la Conservatorul din Bucureşti, de Faculatea de Drept din Cluj. În momentul în care am început să citesc această carte s-a întâmplat ceva ce mi s-a întâmplat paote doar în tinereţe, când luam în mână o carte şi nu o mai puteam lăsa din mână”, a adăugat prof. univ. dr. Ilie Rad, conducătorul Școlii Doctorale de Științe Politice și ale Comunicării.
Liderul PNȚCD Cluj, Emil Culda, a făcut referire la rezistența armată anticomunistă din Nordul Munților Apuseni, mișcare condusă de fratele lui Gavril Dejeu, Alexandru, și a evocat importanța rezistenței oamenilor obișnuiți de-a lungul regimului comunist, alături de cea a extraordinarilor care l-au urmat pe Alexandru Dejeu.