Duminică, 11 octombrie 2015, începând cu ora 12,30, s-a desfăşurat depunerea de jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Român din Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, cu ocazia comemorării Zilei Eliberării Clujului. Cu acest prilej a fost predat şi sfinţit tricolorul românesc purtat de militarii voluntari Invictus în maraton de-a lungul ţării în Ştafeta veteranilor, care se va încheia în data de 25 octombrie, la Carei, marcând ultimul oraş eliberat de Armata Română pe teritoriul românesc, în cadrul Celui de-al Doilea Război Mondial.
„Acesta este modul nostru de a onora sacrficiul înaintaşilor noştri, căzuţi pe câmpul de luptă pentru eliberarea Ardealului, dar şi sacrificial colegilor noştri răniţi şi căzuţi în teatrele de operaţii din Balcani, Afganistan şi Irak. O parte din cei răniţi în teatrele de operaţii sunt alături de noi. Vor duce ştafata mai departe. Jocurile Paralimpice Invictus, patronate de prinţul Henry al Marii Britanii, pentru soldaţii răniţi în tearele de operaţii din Afganistan şi Irak, din păcate la Londra, în 2014, nu au avut reprezentant din partea României. Misiunea Invictus România e ca la următoarea ediţie a Jocurior Paralimpice Invicturs, care se vor desfăşura în 2016, în SUA, să trimitem cel puţin un militar rănit în teatrul de operaţii”, a declarat Sergiu Lucinschi, unul dinstre soldaţii voluntari Invictus.
Drapelul a fost primit de primarul Emil Boc şi sfinţit apoi de către preotul militar Nicolae Călugăr.
Generalul de brigadă în retragere Constantin Mancaş, preşedintele filialei Cluj a Asociaţiei Veteranilor de Război, a precizat că la împlinirea celor 71 de ani de la eliberarea Clujului, când comemorăm eroii neamului, veteranii de război au un suflet încărcat de emoţii şi amintirea clipelor în care au fost făptaşi la luptele pentru eliberarea gliei strămoşeşti. „Este o datorie de onoare să cinstim memoria celor care care în condiţii extreme de cumplite, când ţara se afla în situaţii-limită, s-au jertfit pentru apărarea fiinţei neamului şi a intereselor sale fundamentale. Lor le datorăm neuitarea şi veşnica jertfire”, a mai spus generalul Mancaş.
„Suntem plini de emoţie şi de mândrie când participăm la această manfiestare importantă pentru oraşul nostru, Ziua eliberării Clujului de sub ocupaţia strupelor străine în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. În toamna anului 1944 situaţia de la Cluj devenise foarte încinsă, atmosfera de înalt patriotism fiind consemnată de numeroşi martori la manifestările de protest. Diktatul de la Viena a adus multă suferinţă care nu s-a încheiat decât prin alăturarea României la blocurile aliate. Acest lucru a condus la semnarea convenţiei de armistiţiu din 12 septembrie 1944 în care se prevedea că Diktatul de la Viena este nul şi neavenit, statul roman putând să-şi instaeze organele administraţiei locale. Între acţiunile militare de mare importanţă pentru întoarcerea armelor împotriva armatelor germane-ungare a fost operaţiunea Cluj, începută de către Armata a IV-a Română. Evenimentul de eliberare a Clujului a fost unul deosebit de important pentru desrobirea Transilvaniei de Nord. Eliberarea Clujului a fost sărbătorită de toţi românii cu însufleţire”, a precizat prefectul Gheorghe Vuşcan. Acesta le-a oferit voluntarilor Invictus şi o plachetă din partea Guvernului României.
„Existenţa şi continuitatea poporului român au fost considerate de istorici un miracol. Continuitatea neîntreruptă în spaţiul carpato-danubiano-pontic a fost posibilă datorită capacităţii noastre de a îmbina diplomaţia cu confruntarea armată. Dacă ne uităm în istorie deşi trăim într-o mare oază de latinitate, dar înconjuraţi peste tot de slavism, dacă ne uităm că în permanenţă am fost la confluenţa intereselor marilor puteri, existenţa noastră a fost şi este un miracol. Acest miracol a fost susţinut în permanenţă de vitejia ostaşilor români. Când am avut nevoie, am utilizat diplomaţia, precum la formarea statului roman modern, la Conferinţa de la Paris. După care prin vitejia Armatei Române am reuşit în 1877 să obţinem Independenţa, iar după Primul Război Mondial să avem România Mare, din nefericire doar pentru 22 de ani, pentru că anul 1940 ne-a adus mari pierderi teritoriale, inclusiv pierderea Transilvaniei de Nord prin Diktatul de la Viena, dar şi de această dată Armata Română ne-a readus în graniţele statale Ardealul, Transilvania de Nord, prin vitejia de pe parcursul Celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi omagiem şi aniversăm, ne gâdim cu respect la toţi cei care au făcut posibil să revenim în graniţele statului România şi să redevenim români. România este astăzi membru NATO şi beneficiază de cele mai mari garanţii se securitate din istorie, datorită mediului politic, dar şi a unui corp de armată profesionist care îşi face datoria oriunde este nevoie”, a afirmat primarul Emil Boc în discursul său.
Printre participanţii la eveniment s-au numărat şi europarlamentarul Daniel Buda, deputatul Aurelia Cristea, consilierul judeţean Mariana Leş, consilierii locali Popa Irimie, Marcu Valtar, Ovidiu Chifor, Mureşan Adrian şi Dan Morar, şeful IPJ Cluj, Tudor Grindean, şeful IJJ Cluj, Florinel Budişan, conducătorul Şcolii de Poliţie „Septimiu Mureşan” din Cluj, Alexandru Tanco.