ClujAzi

Fii informat!

[FOTO] Mii de clujeni prezenţi la mitingul aviatic de azi

Mii de clujeni au fost prezenţi astăzi la mitingul aviatic organizat la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj.

Avion 1Evenimentul i-a atras ca un magnet pe copiii prezenţi, care nu şi-au dezlipit ochii de pe cer.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional a declarat că la eveniment sunt peste 5000 de clujeni.

Vremea a ţinut cu clujenii, iar spectacolul aerian ce a inclus salturi ale paraşutiştilor, demonstraţii ale planoarelor, acrobaţii cu avioane Extra 300 ale Aeroclubului României şi reprezentaţii ale elicopterelor aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I. s-a desfăşurat fără incidente.

Un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj–Napoca din cadrul Inspectoratului General de Aviaţiei al Ministerului Afacerilor Interne a prezentat spectatorilor intervenţia pentru cercetare/căutare/salvare şi recuperare prin troliere cu targa de salvare a unei persoane care este inconştientă sau se află în imposibilitatea de a se deplasa.

Această intervenţie se execută atunci când nu există posibilitatea aterizării la locul accidentului sau în imediata apropiere de acesta.

Exerciţiul a fost executat de către echipajul format din comandant echipaj comandor Daniel PERSU, pilot locotenent Cosmin CĂRĂRUŞĂ, mecanic de bord maistru militar Tiberiu MATO şi salvatorii plutonier adjutant Gelu CĂLBUREAN, plutonier major Claudiu TUDORAN şi plutonier Eduard TOTH.

Misiunea constă în cercetarea zonei în care se află victima, acordarea primului ajutor, îmbarcarea, transportul şi debarcarea acesteia la cea mai apropiată unitate medicală.

Pentru această intervenţie, piloţii Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj – Napoca vor aduce elicopterul cât mai aproape de zona în care se află victima, după care, salvatorii vor coborî la sol cu ajutorul troliului. Odată ajunşi în proximitatea victimei, salvatorii au asigurat-o cu ajutorul echipamentului de salvare, după care victima a fist ridicată la bordul aeronavei. Această intervenţie se execută de la o înălţime de siguranţă atât pentru elicopter cât şi pentru operatorul de căutare/salvare-evacuare care foloseşte troliul.

La contactul cu victima, operatorii de cercetare/căutare/salvare şi recuperare o evaluează din punct de vedere medical şi îi acordă primul ajutor medical după caz, îl informează pe comandatul de echipaj cu privire la situaţia din teren. Operatorii ţin legătura şi comunică permanent prin semne şi semnale cu operatorul troliu şi comandantul echipajului. Aceştia poziţionează, asigură şi imobilizează victima în targă, după care o transportă într-o zonă de siguranţă şi semnalizează operatorului troliu de pe elicopter că se poate apropia pentru recuperare.

Echipa de salvare a acroşat targa la cârligul troliului, a verificat siguranţa tuturor pieselor de legătură şi asigură stabilitatea acesteia pe timpul ridicării cu ajutorul liniei de asigurare. După îmbarcarea victimei la bord, este recuperat şi cel de-al doilea operator.

MI-17 este un elicopter dotat cu două motoare care dezvoltă fiecare 2400 cai putere şi zboară cu o viteză maximă de 250 km/h la un plafon maxim de 5500 metri. Varianta de bază este cea de transport, aeronava putând fi echipată şi pentru transportul persoanelor, precum şi a forţelor de intervenţie ale Poliţiei sau Jandarmeriei. Elicopterul poate asigura sprijinul aerian pentru intervenţia structurilor specializate de ordine şi siguranţă publică, prin paraşutare, rapel şi recuperare rapidă. Aeronava este utilizată atât pentru misiuni de căutare-salvare, evacuare, cât şi pentru stingerea incendiilor, în acest caz elicopterul fiind echipat cu dispozitivul acroşat Bambi-Bucket, care poate dispersa un volum de 3.000 litri de apă.

Aproape de clujeni a fost şi Compania de Transport Public (fosta RATUC), care a suplimentat numărul autobuzelor spre zona Aeroportului, pe ambele linii de circulaţie: nr. 8 şi nr. 5

 Avion 2 Avion 3 Avion 4 Avion 5 Avion 6 Avion 7 Avion 8 Avion 9 Avion 10 Avion 11 Avion 12 Avion 13 Avion 14