Astăzi, Universitatea Babeş-Bolyai şi Facultatea de Business, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca, Departamentul de Relaţii Externe şi Investitori, şi Asociaţia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT), au organizat conferinţa cu dezbatere intitulată “Comportamentul fiscal al contribuabililor şi măsuri de creştere a veniturilor bugetare”.
Invitatul special al evenimentului a fost austriacul Erich Kirchler (Universitatea din Viena), autorul cărţii “Psihologia Economică a Comportamentului Fiscal”, care a conferenţiat asupra caracteristicilor ce trebuie să fie luate în considerare de către autorităţi pentru a atinge un prag superior de conformare a cetăţenilor la achitarea taxelor locale, fără ca aceştia din urmă să se simtă jefuiţi.
Participanţii la dezbatere au discutat despre modul în care afectează comportamentul companiilor şi a cetăţeanului, măsurile de creştere a veniturilor bugetare aplicate de Guvern, fiind prezentate şi experienţe economice din alte ţări ale lumii.
„De obicei privim taxele ca pe nişte bani pe care nu îi putem investi aşa cum dorim. Avem chiar şi sfinţi care protejează evezioniştii sau sfinţi care spun că taxele sunt un jaf. Cetăţenii consideră că taxele sunt prea mari chiar şi în acele domenii care nu există, cum ar fi taxarea muncii la negru, conform unor sondaje efectuate”, a declarat Erich Kirchler.
Potrivit acestuia, nu numai că evazioniştii sunt protejaţi de sfinţi, dar chiar sunt văzuţi de către restul cetăţenilor ca oameni inteligenţi, care muncesc din greu, în timp ce plătitorii de taxe oneşti sunt văzuţi mai proşti.
Ce se poate face pentru a schimba această perspectivă negativă asupra texelor?
În primul rând, trebuie să fie descoperiţi evazioniştii prin prin controale şi audituri dese şi pedepsiţi foarte dur acei oameni prinşi.
„Oamenii când aleg sau nu să plătească o taxă, îşi asumă un risc, şi există trei posibilităţi: fie plăteşti şi stai liniştit şi înregistrezi la final venituri minus taxe, poţi să nu plăteşti şi să rişti, şi să rămâi cu bani în plus sau poţi să înşeli statul şi să fii prins, şi atunci nu numai că trebuie să plăteşti taxele, dar achiţi şi o amendă. Mai multe experimente efectuate în medii controlate au arătat că acele controale dese sunt cele mai. Putem creşte contoalele şi aplica amenzi usturătoare. În teorie funcţionează, dar în practică poate să se întâmple exact lucrul opus, pentru că pe o perioadă lungă de timp, cei corecţi devin necistiţi dacă sunt controlaţi des, iar cei care au fost prinşi evazionând, vor avea tendinţa să trişeze şi mai mult, pentru că doresc să-şi recupereze costurile cu amenzile din urma controalelor”, a precizat profesorul.
Statul trebuie să dea dovadă în acelaşi timp şi de înţelegere pentru cetăţeni şi să comunice intens care este destinaţia banilor colectaţi din taxe.
Oamenii nu trebuie să fie trataţi ca egali, pentru că oamenii sunt diferiţi. „Unii vor să coopereze cu statul, alţii nu, alţii doresc să coopereze, dar nu au cum”, a adăugat austriacul, care a subliniat totodată şi necesitatea aplicării în domeniul fiscal a normelor sociale şi a justiţiei.
Erich Kirchler consideră că amenzile şi controalele, latura economică este doar jumătate din adevăr şi trebuie să mai existe şi latura socială, corectitudinea în politicile autorităţilor care colectează taxe.
Oamenii trebuie fie educaţi să respecte şi spiritul legii, nu numai litera legii, iar Codul fiscal trebuie să fie simplificat.
„Studiile au arătat de asemenea că o dată cu vârsta, devenim mai oneşti, dar cei care doresc să fie corecţi, trebuie să beneficieze de servicii potrivite pentru ca să-şi poată plăti taxele. Cu cât serviciile oferite de autorităţile fiscale sunt mai simple şi mai bune, cu atât taxele sunt plătite într-un procent mai mare”, a încheiat Erich Kirchler.
La eveniment a luat parte şi PS Vasile Someşanul, lansarea de carte fiind cu caracter caritabil, în urma căruia toate încasările înregistrate, vor fi donate către Centrul de Ingrijiri Paliative “Sfantul Nectarie” din Cluj-Napoca.
Alături de invitatul special al conferinţei au luat cuvântul în cadrul evenimentului reprezentanţi ai mediului academic, autorităţilor locale, organizaţiilor non-guvernamentale, Ministerului Finanţelor şi Ambasadei Austriei în România, printre care îi amintim pe prorectorul Dan Lazăr, preşedintele Senatului UBB, pr prof dr Ioan Chirilă, prodecanul Facultăţii de Psihologie, conf. univ. dr. Aurora Szentagotai, deputatul Aurelia Cristea.
De obicei privim taxele ca pe nişt ebani pe care nu îi putem investi aşa cum dorim.
Sfinţi care protejează evezioniştii sau sfinţi care spun că taxele sunt un jaf
Cetăţenii consideră că taxele sunt prea mari chiar şi în acele domenii care nu există, cum ar fi taxarea muncii la negru
Evayioniştii sunt văzuţi ca oameni inteligenţi, care muncesc din greu, iar cei oneşti sunt văzuţi ca proşti
Ce se poate face pentru a schimba această perspectovă negativă asupra texelor, cum pot ei să fie mai cooperanţi cu statul
1. Trebuie să fie descoperiţi şi pedepsiţi acei oameni prinşi, prin controale şi audituri
2. Înţelegere,
3. Comunicare, spune ce faci cu banii din taxe
4. Nu trata toţi oamenii ca egali, oamenii sunt diferiţi. Unii vor s coopereze cu statul, alţii nu, alţii doresc să coopereze, dar nu au cum
5. Aplicarea normelor sociale şi a justiţiei
1. Oamenii când aleg sau nu să plătească o taxă, îşi asumă un risc şi există trei posibilităţi: fie plăteti şi stai liniştit, şi ai venituri minus taxe, poţi să nu plăteşti şi să rişti, şi să rămâi cu bani în plus, sau poţi să înşeli şi să fii prins şi atunci nu numai că trebuie să plăteşti taxele, dar şi amendă. Cât de dese sunt controalele şi cât de eficiente. Putem creşte contoalele şi aplica amenzi usturătoare. În teorie funcţionează, dar în practică poate să se întâmple lucrul opus pt că pe o perioadă lungă de timp, cei corecţi devin necistiţi dacă sunt controlaţi, iar cei care au fost prinşi evazionând, au evazionat şi mai mult, pentru că au vrut să-şi repuenreze amenzil edin urma controalelor. 2. În Israel, părinţiii întârziau să-şi ridice copiii de la grădiniţă- când s+a introdus amenda, au venit mai rapid la şcoală, iar acolo unde nu s+au aplicat ameni, ăprinţii au venit de două ori mai târziu Amenda este doar un preţ pe care îl plăteşti. Controalele şi amenzile economice sunt doar jumătate din adevăr, trebuie să mai existe şi latura socială, corectitudinea 3. Cazul starbucks când managerul din anglia, car eîndregistra doar pierderi, a fost numit manager pentste America Fiind întrebaţi de Fisc, cei de la starbucks nu au avut răspuns. Aveau un model de funcţionare economic aproape legal. Ideea este să învăţăm oamenii să respecte şi spiritual legii, nu numai litera legii. 4. De la 12 la 14 ani de educaţie pentru ca cineva să îneleagă pe deplin sistemul de taxe. Codul fiscal trebuie să fie simplificat 5. Odată cu vârsta, devenim mai oneşti 6. Cei care doresc să fie corecţi, trebuie să beneficieze de servicii potrivite pentru ca să-şi poată plăti taxele. Cu cât serviciile oferite de autortităţile fiscal sunt mai simple şi mai bune, cu atât taxele sunt plătote întrun procent mai mare 7. Comunică cu oamenii ce faci cu banii lor 8. Normele şi justiţia Câtă putere are statul şi câtă încredere au cetăţenii în autorităţi Putere mare, încredere mare, oamenii plătesc taxe Dacă puterea şi încrederea scad, atunci conformarea va scădea
|