ClujAzi

Fii informat!

Francezii sunt cei mai mulți străini din Cluj

Serviciul pentru Imigrări Cluj a prezentat vineri, 16 ianuarie a.c., în cadrul unei şedinţe prezidată de către domnul chestor principal de poliţie dr. Nelu Pop, inspector general al Inspectoratului General pentru Imigrări, clujul-vazut-de-sus-3Evaluarea  activităţii desfăşurate, în anul 2014, având ca invitaţi pe prefectul judetului Cluj domnul Gheorghe Vuşcan, inspectorul şef al I.P.J. Cluj domnul chestor de poliţie Tudor Grindean, comandantul Direcţiei Judeţene de Informaţii Cluj a S.R.I. domnul colonel Simion Cecan, inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj colonel Florinel Budişan, adjunctul comandantului Grupării Mobile de Jandarmi colonel Vasile Sămărtinean, şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă comisar şef Cristian Ilea, şeful Serviciului Anticorupţie Cluj comisar şef Romulus Roman, şef Punct Poliţie de Frontieră Aeroport Cluj-Napoca comisar Ovidiu Imre.

Cu această ocazie, şeful serviciului, domnul comisar sef de poliţie Ludusan Marius a prezentat rezultatele obţinute pe parcursul anului 2014.

Astfel, la sfârşitul anului 2014, în evidenţele Serviciului se aflau înregistraţi 6171 cetăţeni Non-UE şi cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, proveniţi din 110 ţări ale lumii, comparativ cu anul 2013 când în evidenţă erau înregistraţi un număr de 5759 cetăţeni străini. Cei mai mulţi cetăţeni străini înregistraţi în evidenţă, provin din: Franţa (857), Italia (648), R.Moldova (491) Germania (470), Tunisia (319), etc.

În ceea ce priveşte admisia în România în perioada de referinţă au fost depuse 165 de invitaţii, dintre care 109 au fost admise, 14 se află în lucru, iar 42 cereri au fost respinse. Tot pe linia admisiei în România, au fost înregistrate şi 15 cereri pentru reîntregirea familiei, fiind aprobate 8 cereri, 1 respinsă şi 6 în curs de soluţionare.

Potrivit competenţelor, în anul 2014 au fost primite 67 de cereri pentru eliberarea de autorizaţii de muncă lucrătorilor angajaţi în muncă sau detaşaţi. Ca urmare, au fost eliberate 55 autorizaţii de muncă, 12 cereri au fost respinse pentru deficienţe constatate în derularea procedurilor prevăzute expres de lege.

În perioada analizată au fost primite 2650 cereri prin care s-a solicitat prelungirea dreptului de şedere temporară sau permanentă, înregistrarea rezidenţei temporare sau aprobarea rezidenţei permanente în România, schimbare reşedinţă, sau cereri de întregire a familiei, dintre care pentru state terţe un număr de 1677, iar pe spaţiul UE şi SEE un număr de 973.

Ca urmare, au fost emise 2424 documente care atestă rezidenţa pe teritoriul României, din toate categoriile: permise de şedere temporară şi permanentă pe teritoriul României, certificate de înregistrare a rezidenţei şi cărţi de rezidenţă pentru membrii de familie ai cetăţenilor români, străini şi membrii de familie ai cetăţenilor proveniţi din statele membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European. În perioada de referinţă a fost revocat dreptul de şedere în 140 cazuri.

În ceea ce priveşte activitatea de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor pe teritoriul României, a muncii la negru şi a actelor care pot aduce atingere siguranţei naţionale, în anul 2014, rezultatele Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj, fiind după cum urmează:

Au fost depistaţi cu şedere ilegală 102 cetăţeni străini, 50 au fost puşi în legalitate iar 52 au fost îndepărtaţi de pe teritoriul României, persoanele în cauză au fost sancţionate contravenţional, fiind aplicate amenzi contravenţionale în suma totală de 95.200 lei şi 21 avertismente, iar în 13 cazuri s-a dispus măsura interzicerii intrării în România.

La finalul expunerii, inspectorul general, al Inspectoratului General pentru Imigrări, chestorul principal de poliţie dr. Nelu POP, a apreciat pozitiv activitatea desfăşurată, managementul proactiv în implementarea politicilor în domeniul migratiei şi integrării cetăţenilor străini pe raza de competenţă şi cooperarea cu toate structurile cu atribuţii în domeniul ordinii şi securitatii naţionale.

Atât inspectorul general, chestor principal de poliţie dr. Nelu Pop, cât şi ceilalţi şefi de structuri au apreciat managementul serviciului şi rezultatele obţinute – reiterând importanţa comunicării inter-instituţionala şi evaluarea misiunilor pe domeniile incidente.