ClujAzi

Fii informat!

Furtună pe piețele bancare!

btAparent, criza care a lovit Ciprul în ultimele luni, afecta România doar la nivelul cursului de schimb, însă dacă privim în profunzime efectele pe care aceasta le are asupra țării noastre, constatăm că realitatea e una dură.

După perioadele de tensiunea din Cipru, sucursala Bank of Cyprus din România și-a suspendat activitatea urmând să fie vândută, datorită portofoliului de active riscante deținute. Puțini dintre noi cunoaștem faptul că Bank of Cyprus deține un procent de 10% din Banca Transilvania, ceea ce nu e deloc puțin.

Conform revistei Capital, Banca Transilvania a încercat să evite anumite situații neplăcute prin cumpărarea sucursalei Bank of Cyprus din România, însă oferta nu a fost una suficient de atractivă pentru acționarii din Cipru. Banca Transilvania vroia să preia activele Bank of Cyprus în schimbul participației de 10% pe care Bank of Cyprus o deține la Banca Transilvania plus o diferență de bani. Datorită răspunsului negativ venit din Cipru, participația de 10% deținută urmează să fie vândută.

Pentru a ne clarifica unele întrebări în legătură cu vânzarea Bank of Cyprus din România, trebuie să analizăm în detaliu cât de toxice sunt defapt activele deținute de aceasta.

Conform ultimului raport financiar al băncii, sucursala din România a Bank of Cyprus are o expunere pe sectorul imobiliar și hotelier în proporție de peste 65% din portofoliul total de credite. Volumul total de credite acordate de banca cipriotă pe teritoriul României este de circa 574 mil. euro, din care peste 225 mil. euro sunt direcționați către proiecte imobiliare, 42,5 mil. euro către construcții și 109 mil. euro către sectorul hotelier.

Mallul din Rahova, Liberty Mall, a produs o pagubă de 21 milioane de euro în portofoliul Bank of Cyprus, după ce foștii proprietari au intrat în incapacitate de plată.

Un caz asemănător a fost și cel din ansamblul rezidențial My Dream din Pipera. Banca cipriotă a preluat un portofoliu de 129 de apartamente din cadrul acestui ansamblu, însă dezvoltatorul acestuia a fost declarat insolvent. Bank of Cyprus a plătit la licitație 16,74 mil. euro pentru preluarea proiectului din care are de recuperat circa 14 mil. euro.

De asemenea, Bank of Cyprus mai are de recuperat 14 mil. euro de la fostul primar George Pădureca care a cumpărat un teren de 3,3 hectare în Colentina.

Poate una dintre cele mai semnificative pierderi o reprezintă ponderea de 94% din compania de turism ONT Carpați, care s-a aflat sub presiunea creditelor nerambursabile. Ceea ce trebuie menționat este faptul că ONT Carpați deține 30% din hotelul de 5 stele JW Marriott din București, precum și o creanță istorică de 25 mil. dolari. Pe lângă aceasta, firma mai deține integral și hotelul New Montana din Sinaia.

Astfel, analizând în detaliu situația Bank of Cyprus din România, ne dăm seama că probleme sunt grave și soluțiile puține. Datorită situației prezentate mai sus, România este afectată din mai multe puncte de vedere, iar deciziile care urmează a fi luate nu sunt neaparat gândite prin prisma bunăstării țării noastre.