ClujAzi

Fii informat!

Gândul: Unde sunt banii corupţilor? În 2014, Agenţia Naţională de Integritate nu a prins niciun politician cu avere nejustificată, ci doar mulţi poliţişti şi vameşi

DNA a constatat că în 2014 statul a fost prejudiciat cu cel puţin 150 milioane euro în dosarele de corupţie în care au fost arestaţi sau cercetaţi parlamentari, baroni locali (şefii consiliilor judeţene) sau miniştri. Averile politicienilor sunt, însă, încă în siguranţă. De verificarea modului în care aceştia şi-au dobândit averea se ocupă Agenţia Naţională de Integritate. O analiză Gândul arată că, în 2014, ANI nu a descoperit nici un politician cu vizibilitate care să nu-şi poată justifica averea. ANI a depistat peste 40 de cazuri de averi nejustificate, multe fiind ale unor poliţişti sau vameşi.

Anul trecut, DNA a pus sechestre asigurătorii pe bunuri şi conturi în valoare totală de 150 milioane euro (date centralizate până în noiembrie 2014). Asta înseamnă că procurorii consideră că aceşti bani reprezintă daună cauzată bugetului de stat. Sechestrul asigurător se pune atunci când procurorul are certitudinea că există un prejudiciu. Mare parte din dosarele investigate de DNA în 2014 au privit politicieni, în special baroni locali, parlamentari sau membri ai guvernului, scrie Gandul.info.

O analiză a gândul.info arată că, în 2014, ANI a emis 44 de rapoarte de constatare a unor diferenţe nejutificate între veniturile unor funcţionari şi averile acumulate de aceştia. În total, ANI a constatat averi nejustificate în valoare totală de 5,7 milioane euro, potrivit datelor publicat de ANI pe site şi consultate de gândul. Cu toate acestea, din comunicatele care anunţă rapoartele de evaluare ale ANI rezultă că în 2014 agenţia nu a depistat cu avere nejustificată niciun politician cu vizibilitate. Niciun parlamentar, ministru sau şef de consiliul judeţean nu a fost prins că nu îşi poate justifica averea.