Ministrul de Finanțe, Wolfgang Shauble, a declarat că reducerea la sub 300 de miliarde de euro a bugetului reprezintă „un mesaj puternic pentru Europa”. De asemenea acesta a mai precizat că bugetul Germaniei trebuie să arate restului zonei euro că „planificarea bugetară sustenabilă şi creşterea economică nu se exclud reciproc”.
Anunțul Germaniei a venit într-un moment destul de sensibil, când ceilalți membrii ai Uniunii, în frunte cu Franța și Italia încearcă să obţină o relaxare a regulilor din pactul de stabilitate şi creştere aflat la baza euro, anunță Financial Times.
Președintele Franței, Francois Hollande, este de părere că imaginea care ar trebui să o arate UE nu ar trebui să fie doar a unei Europe a austerității, cu o politică bugetară uniformă și rigidă.
Germania are un cuvânt foarte important de spus la nivelul Uniunii Europene, însă dacă ne-am lua după modelul promovat de aceasta, progresul e departe de a se vedea. Austeritatea înseamnă economie, ori dacă la nivelul țărilor UE nu va exista creștere economică, falimentul unora nu ar trebui să surprindă pe nimeni.
„Austeritatea este o condamnare la moarte pentru cei săraci”, a afirmat profesorul Joseph Stiglitz, laureatul Premiului Nobel pentru economie în 2001.