Hans-Peter Friedrich a declarat pentru ziarul Der Spiegel că intrarea României și a Bulgariei va fi împiedicată prin veto-ul Germaniei. Nici măcar nu se va mai pune problema unei aderări parțiale, adică cea a liberei circulații aeriene și maritime. De asemenea aceasta a mai menționat că „Extinderea spațiului Schengen va fi acceptată de către cetățenii noștri numai în condițiile în care sunt asigurate premisele de bază. În momentul de față nu este cazul.”
Barierele întâmpinate de România și Bulgaria sunt legate de deficiențele în sistemul judiciar, precum și de nivelul ridicat al corupției și al crimei organizate. Conform publicației germane Rheinische Post nu s-a constantat niciun progres în aceste domenii. În rândul politicienilor români părerile sunt împărțite.
Fostul premier Emil Boc a declarat duminică la sediul PDL că aceasta decizie a Germaniei ” Este un nou succes marca USL (…) și guvernanții USL poartă întreaga responsabilitate pentru acest demers.”
Tot la sediul PDL, Elena Băsescu susține afirmațiile domnului Boc spunând că decizia Germaniei: „Reprezintă o consecință a declarației iresponsabile făcute de ministrul nostru de Externe.”
De cealaltă tabără, premierul Victor Ponta, a evidențiat că „Guvernul nu se va da bătut în această luptă, ci va aștepta un context politic favorabil”, menționând că acesta va putea apărea undeva în „octombrie după alegerile parlamentare din Germania, iar dacă nu la anul.”
Ministrul de Externe, Titus Corlățeanu, nu este deloc surprins de decizia comunicată de Germania : „În primul rând, nu mă surprinde poziţia ministrului de Interne al Germaniei. Nu aş spune al Germaniei, ci o parte a guvernului creştin-democrat, din PPE, din care face parte şi PDL.”
Un factor care a contribuit la decizia Germaniei îl reprezintă și raportul MCV, raport care nu este deloc în avantajul României, deoarece premierul Victor Ponta nu dorește să renunțe la miniștrii corupți la care se face referire în raportul pe justiție al Comisiei Europene.