ClujAzi

Fii informat!

Ghidul necunoscătorului: despre ventilatoarele potrivite, alese după criterii complexe

Un prim gând despre ventilatoare este că acestea oferă o temperatură mai ușor de suportat, mai ales pe timp de vară. Când parcă betonul se topește şi el, nimic nu se compară cu dorința de confort termic. Însă ventilatoarele sunt mai mult decât atât; sunt sisteme ce oferă o temperatură potrivită, nivel de umezeală de asemenea, îmbunătățind calitatea aerului respirat în încăperi de tot felul.

Un ventilator cu funcții multiple va putea oferi un reglaj a mai multor parametri. Odată cu asta vine și nivelul de confort al utilizatorilor. Deci este de preferat ca alegerea să vizeze acest scop. Mulți pun pe primul plan bugetul și sunt în căutare de ventilatoare ieftine ce pot oferi în același timp și tot felul de opțiuni de reglaj. Ei bine, specialiștii spun că un ultim aspect este legat de buget, deci lista de priorități este cu totul alta.

Ce tipologie de ventilatoare ai nevoie

Pentru a restrânge din lista de opțiuni, trebuie decise rând pe rand necesitățile. În primul rând, tipologia acestora contează. Ventilatoarele pot fi axiale, centrifugale și nu în cele din urmă transversale. Iată și subcategoriile lor: ventilatoare de perete, tavan și tubulatură, ce se disting prin debitul mare de aer și presiune redusă. La categoria celor centrifugale forma de melc este cea edificatoare, caz în care aerul este tras spre centru, comprimat și expulzat pe vârful exterior.

La ventilatoarele transversale uneori veți întâlni și denumirea de tangențiale, ceea ce este corect de asemenea. O caracteristică aparte ține de diametrul lor mai mare. Acestea fac parte din sistemele de climatizare.

Orice necunoscător în domeniu trebuie totuși să știe cu ce plan pleacă la drum. Astfel, alegerea unui ventilator se va axa pe capacitatea acestuia și cât de bine va putea regla aerul din încăpere. Iată și care sunt aspectele definitorii aici:

Capacitatea unui ventilator

Eficienţa unui astfel de sistem se dovedește în conformitate cu spațiul de instalare. Trebuie ales unul de o capacitate corelată cu locația. În acest sens, se ține cont de cantitatea de aer ce trece prin ventilator, exprimată în metri cubi per oră. Mai mult decât atât, raportat la instalare și la modul în care utilizatorul resimte fluxul de aer, trebuie insistat la capitolul flux de aer folosit. Spre exemplu, la o alimentare de 12 V fluxul de aer este de preferat a fi sesizat de la 10-15 cm. În cazul acelor ventilatoare mari, se poate realiza și testul hârtiei, când turația maximă a ventilatorului ar putea să o ridice.

Zgomotul produs

Deși aparent acest lucru nu este de maximă importanţă, la partea practică se demonstrează contrariul. Să ne gândim de asemenea că utilizatorul va fi expus în mod repetat acestui zgomot. Deci în caz de rutină, de spațiu utilizat zilnic, este necesar a se lua în considerare și ce nivel de zgomot se poate suporta, maxim.

Zgomotul prea mare datorat capacității mari a ventilatorului denotă fie o calitate scăzută a sistemului, fie o problemă de adaptare a capacității acestuia la nevoile și dimensiunile unei încăperi.

Trebuie precizat că o maximă ar fi pragul de 85 dB, însă într-un spațiu ce este destinat a fi mediu de lucru ar fi bine să existe un ventilator cu nivel de zgomot de cel mult 50 dB. În cazul în care există un spațiu industrial, cu o mai mare nevoie de flux de aer și zgomotul este implicit puterii sistemului, atunci un amortizor ar putea fi instalat.

Garanție și calitate

Așa cum este de așteptat, pentru orice achiziție un utilizator va dori să primească garanția ce dovedește posibilitatea de a folosi un bun fără niciun fel de griji. În medie, producătorii oferă o garanție de 2 ani.

Desigur că, raportat la investiție, calitatea înseamnă un aspect implicit. La Pro Vent spre exemplu, ventilatoarele sunt realizate conform tehnologiilor moderne, menite să ofere randament, însă cu un consum redus de resurse. Consumul de energie poate fi cu 20% salvat. Dacă iarna acestea oferă o temperatură optimă și păstrează nivelul de umiditate pe măsură, vara pot fi folosite pentru aerisire.

Din fericire, mai ales pentru cei novici în acest domeniu, există specialiști și producători ce consiliază în privința alegerilor potrivite. Mai mult decât atât, se pot crea opțiuni personalizate, pentru ca toate cerințele spațiului și implicit ale utilizatorilor să fie acoperite cu succes de funcționarea unui ventilator.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *