Grădină senzorială inaugurată astăzi pentru copiii diagnosticţi cu autism

de clujazi

Amenajarea și dotarea completă a centrului de zi al asociației, construirea unei grădini de stimulare senzorială, funcționarea a șapte clase de învățământ pentru copiii cu autism – acestea sunt doar câteva dintre activitățile desfășurate cu succes de Asociația Autism Transilvania (AAT) în ultimul an. Programele AAT au mai inclus acțiuni de conștientizare a clujenilor cu privire la autism, cursuri de formare pentru profesori, medici și membri ai asociației și, întotdeauna pe primul plan, programe integrate de recuperare a copiilor cu autism – sute de sesiuni de terapie unu la unu și în grup, destinate recuperării copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Astăzi, 2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, AAT și-a prezentat activitatea desfășurată în ultimul an.

Azi a fost inaugurată și grădina senzorială pentru copiii cu autism, destinată învățării prin simțuri. Lucrările au început din primăvara anului trecut, iar copiii au acum un spațiu de stimulare senzorială, securizat și familiar, în curtea centrului. Cu ajutorul stimulilor vizuali, auditivi, olfactivi și tactili, copiii au parte aici de o experiență inedită de învățare. Grădina include o zonă de picnic, o groapă cu nisip, spațiu pentru joacă și cățărare, o zonă cu plante, pomi fructiferi, viță de vie și legume. Proiectul a fost finanţat de Bayer Care Foundation şi Christian Community Ministries.

Grădina senzorială completează astfel centrul de zi, care a fost amenajat și dotat complet în urma unui proiect în valoare de aproximativ 360000 lei finanțat anul trecut de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vărstnice. În urma dotării centrului, au acces la serviciile AAT peste 70 de copii cu autism, iar aria de intervenție a fost specializată. Centrul are în prezent șapte săli de clasă, șapte săli de terapie, două cabinete de logopedie, două sali de kinetoterapie, o sală de joacă, o bucătărie didactică, un cabinet de evaluare și consiliere pentru părinți, două săli pentru integrare senzorială și o sală dotată cu sistem OptiMusic.

Începând cu acest an școlar, în baza unui parteneriat public-privat încheiat între Asociația Autism Transilvania și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, în sediul Centrul de zi funcționează șapte clase pentru învățământul preșcolar și primar, special pentru copiii cu autism. Clasele sunt formate din maxim șase copii, iar cursurile se desfășoară în conformitate cu metodologiile elaborate de Ministerul Educației și ținând cont de metodele specifice de educare și recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

Raportul de activitate prezentat de cei de la AAT a detaliat și proiectul „Terapia copilului cu autism – condiție pentru o viață normală”, care se derulează cu sprijinul United Way. Pe parcursul anului 2014, 20 de copii cu autism beneficiază de ședințe gratuite de terapie comportamentală, logopedie, kinetoterapie, iar părinții lor participă la trainiguri pentru a-și asuma rolul de co-terapeut. Proiectul include și ședințe de consiliere și acces la un grup de sprijin și dezvoltare personală. De altfel, United Way a colaborat cu AAT și la proiectul „Mărțișoare cu suflet”, în cadrul căruia s-au vândut 200 de mărțișoare confecționate de copiii și voluntarii asociației, iar voluntari ai United Way, angajați ai EXL Service, au participat și anul trecut la o acțiune de conștientizare a autismului.

Printre proiectele amintite a fost și „Jocul – mediu de comunicare pentru copiii cu autism”, realizat cu sprijinul Clubului Lions Transilvania și în cadrul căruia 25 de copii cu autism au beneficiat gratuit, săptămânal, de câte o sesiune de terapie prin joc pe toată durata anului trecut. De asemenea, cu sprijinul cluburilor Rotary asociația a realizat cursul de formare „Să sprijinim copiii cu autism”, destinat clujenilor care au vrut să învețe mai multe despre autism și să se implice în recuperarea copiiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Clubul Rotary Maummelle Arkansas s-a implicat într-un proiect care vizează dezvoltarea departamentului de evaluare complexă al AAT: s-a format o echipă de șase terapeuți și s-au achiziționat șapte scale de evaluare de specialitate. Clubul a sprijinit și reamenajarea și dotarea locului de joacă din curtea din fața centrului.

AAT a organizat în parteneriat cu Transylvania College o tabără în care șapte copii cu autism au petrecut o săptămână antrenați în activități educative și de relaxare, alături de părinți, specialiști și animatori cu experiență. De Ziua Internațională a Dansului, clujenii au dansat la Iulius Mall în cadrul evenimentului „Dăruiește un zâmbet. Investește în copii!”, iar în 27 iunie, The Global Party, un concept gândit cu scopuri caritabile, a inclus pentru prima dată și Clujul, printr-un eveniment desfășurat în beneficiul asociației. Tot în beneficiul AAT s-a desfășurat anul trecut proiectul „Dreptul la normalitate – program integrat de recuperare pentru copiii cu autism” cu sprijinul Primariei Cluj-Napoca.

Activitatea AAT a înglobat și participarea la dezbateri naționale și internaționale pe tema autismului și a educației incluzive, precum și participarea și organizarea de cursuri de formare destinate specialiștilor și publicului larg. Ultimul an a adus și recunoașterea muncii membrilor asociației: Milena Prună, președintele AAT, a fost premiată de către Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj pentru „Implicare în comunitate”, în cadrul Galei „Excelență la Feminin”. AAT a câștigat două dintre cele 12 premii acordate la concursul național „Acționăm responsabil! – competiția inițiativelor de responsabilitate socială”. Pentru al doilea an consecutiv, Mara Prună, elevă în clasa a VI-a și unul dintre beneficiarii AAT, a câștigat Premiul de Excelență la Concursul Național de Compoziție. Tot Mara a fost invitată să cânte în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilități din 2 decembrie.

„Privind retrospectiv, putem spune că ultimul an a adus finalizarea unor proiecte importante pentru asociație și mai ales pentru beneficiarii acesteia, copii care suferă de tulburări din spectrul autist. Lucrăm deja la noi proiecte și căutăm mereu parteneri pentru a putea crește numărul de beneficiari și pentru a le putea oferi serviciile terapeutice care le sunt atât de necesare”, a declarat Nicoleta Niste, directorul executiv al Asociației Autism Transilvania.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 110 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice şi este considerat o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

Asociația Autism Transilvania este o organizație non-guvernamentală, înființată în august 2006, la inițiativa unor părinți puternic motivați, care au copii cu afecțiuni din spectrul autist. Este o societate fără scop patrimonial și are ca obiective sprijinirea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autist, precum și a familiilor și aparținătorilor acestora. Asociația promovează alternativele educaționale, cultura, schimburile culturale în societate, formarea și perfecționarea de specialiști în aceste domenii. De asemenea, asociația oferă consiliere și sprijin familiilor, precum și oricăror altor persoane care au în îngrijire persoane cu tulburări din spectrul autist.

You may also like

Adblock Detected

Vă rugăm să ne susțineți prin dezactivarea extensiei AdBlocker pentru siteul nostru în browserul dumneavoastră.