ClujAzi

Fii informat!

Hegedüs Csilla: Pe lângă restaurarea patrimoniului construit trebuie să întărim promovarea turismului cultural

„Turismul cultural reprezintă o modalitate de a conserva și valorifica monumentele istorice” – a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Patrimoniului, Hegedüs Csilla, la deschiderea conferinţei internaționale ”Valorificarea turistică a cetăților medievale în țările din Regiunea Dunării”, organizată la Târgu Mureş. Oficialul român a explicat că, din păcate, statul nu are posibilitatea de a investi fără a avea certitudinea unui rezultat, de aceea fondurile necesare trebuie să fie asigurate prin turismul cultural.

„Turismul ne-ar aduce inclusiv locuri de muncă, dar și piață de desfacere a produselor locale. Într-un context internațional, această oportunitate ne-ar ajuta la realizarea unor rute culturale prin care turiștii vizitează țările de pe malul Dunării, inclusiv România și Republica Moldova” – a subliniat secretarul de stat.

La eveniment au participat specialiști în domeniul culturii și turismului din ţările Regiunii Dunării, scopul principal fiind prezentarea bunelor practici în valorificarea turistică a cetăților medievale și identificarea unor rute tematice, în concordanţă cu ţintele stabilite prin Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

„Consider că România va trebui să-şi promoveze la nivel internațional patrimoniul construit, o resursă a dezvoltării locale și regionale, cu potențial turistic, care poate contribui la creearea de noi locuri de muncă şi, practic, la o dezvoltare durabilă. Conferința de astăzi ne arată cele mai bune practici în vederea includerii castelelor medievale în circuitul turistic. Avem obligația de a coopera și a lucra împreună în acest proiect, obiectivul nostru comun fiind identificare, prin intermediul Strategiei Dunării, a oportunităților optime de valorificare a patrimoniului construit.

Prin mediatizarea castelelor medievale din România dispunem de o mare atenție pe plan internațional, iar acest lucru reclamă un interes mai pronunţat şi în interiorul ţării”- a afirmat secretarul de stat.

Prezentările specialiștilor participanți la conferință, precum şi lista castelelor medievale incluse în circuitul turistic din regiunea Dunării vor fi vor fi cuprinse într-o publicație ce va fi transmisă atât ambasadelor din România, cât și agențiilor de turism.