Conducerea muzeului a depus în decembrie 2012 o plângere la Parchetul din Paris, solicitând totodată creșterea numărului de polițiști din instituție cu scopul de a elimina problema hoților de buzunare.
„Serviciile de justiţie şi ale poliţiei s-au mobilizat”, a declarat un purtător de cuvânt al conducerii muzeului, organizând „reuniuni de lucru” cu scopul de a amplasa un dispozitiv de securitate adaptat la această situaţie.
„Agenţii de securitate şi-au exprimat nemulţumirea. Uneori, ei vin la serviciu cu frica în suflet, pentru că se confruntă cu bande organizate de hoţi de buzunare, care au devenit din ce în ce mai agresivi, în rândul cărora se află inclusiv minori, care intră gratuit în muzeu şi, chiar după ce sunt interogaţi de poliţie, revin după câteva zile”, afirmă delegatul sindical Christelle Guyader.
Agenții de securitate au fost umiliți de aceste bande care fură din buzunarele vicitatorilor, fiind „scuipaţi, insultaţi, ameninţaţi şi bătuţi”. Deși au depus plângeri, acestea nu au avut consecințe concrete.
„Au existat întotdeauna hoţi de buzunare la Luvru şi în alte locuri turistice din centrul Parisului, dar, de un an şi jumătate, ei au devenit tot mai violenţi, s-au organizat în bande, iar modul lor de operare s-a rodat. Nimic nu-i mai opreşte”, a subliniat Sophie Aguirre, agent de supraveghere la Luvru.
Muzeul Luvru este unul dintre cele mai mari muzee din lume, care găzduiește în fiecare an aproximativ 10 milioane de vizitatori, tocmai de aceea nu ar trebui ignorate nevoile și siguranța a celor o mie de agenți de pază care lucrează la această instituție, precum și a vizitatorilor care dacă nu se vor lua măsuri vor fi din ce în ce mai puțini.