ClujAzi

Fii informat!

Imaginea Someșului intră în era modernă printr-un concurs internațional de soluții

Valea Someșului intră în era modernă în urma desemnării soluției câștigătoare, la finalul unui concurs internațional de soluții. Premiul cel mare este în valoare de peste 1,5 milioane de lei.

Președintele juriului, arh. Dietmar Steiner – Austria a declarat la finalul procesului: „În experiența mea de aproape 35 de ani de participare în calitate de membru al unui juriu în competiții peste tot în Europa, rar mi-a fost dat să întâlnesc situații precum cea pe care am găsit-o la acest concurs de idei, care a fost pregătit temeinic,  structurat pe criterii obiective și clare și la care au participat membri ai juriului extrem de angajați și motivați exclusiv de dorința de a găsi cea mai bună soluție pentru Someș, râul Clujului”.

”Aș vrea să mulțumesc întregii echipe care a lucrat la proiectul legat de Someș. Este o muncă minuțioasă, serioasă și profesionistă. Municipalitatea clujeană a ales varianta concursului de soluții tocmai pentru a beneficia de cea mai bună expertiză pentru a putea aduce Someșul în Cetate, pentru a ne întoarce fața spre râul care ne traversează orașul și de a avea o soluție europeană, modernă, în concordanță cu exigențele urbanistice și de mobilitate existente la nivel european. Chiar dacă această soluție este mai lungă și presupune un timp mai îndelungat de implementare, are un mare avantaj al calității și al durabilității. Din această perspectivă am ales concursul de soluții ca fiind de departe cea mai bună modalitate de implementare a politicii urbane, coerente și pe termen lung. A fost într-adevăr un efort de echipă al OAR, al Primăriei Cluj-Napoca, al membrilor juriului din țară și din străinătate, care sunt convins că au luat cea mai bună decizie, înțeleaptă pentru viitorul orașului. Administrația va folosi această expertiză uriașă pentru folosul și binele comunității clujene. Avem o decizie europeană și sper să fie pe placul clujenilor și să-i încânte”, a precizat primarul Emil Boc.  somes3

Juriul competiției a fost format din:

  • Arh. Dietmar Steiner – Austria (Președintele juriului)
  • Arh. Ildiko Mitru – România
  • Arh. Ligia Subțirică – România
  • Arh. Claudiu Salanță – România
  • Peisagist Nicolas Triboi – România
  • Urb. Alexandre Sorrentino – Franța
  • Darko Polic – Serbia
  • Vlad Rusu – România
  • Ștefan Teișanu – România

În urma deliberărilor juriului au fost selectate cele 3 proiecte câștigătoare.

„Juriul apreciază inițiativa Primăriei Cluj-Napoca și a Ordinului Arhitecților din România, de a pune laolaltă specialiști din România și din străinătate pentru a crea un juriu independent, capabil să asigure evaluarea unei competiții cu abordare integrată. Aceasta reprezintă un punct de plecare în organizarea unui nou proces de selecție a proiectelor urbane și arhitecturale, în conexiune cu nevoile publice. Această abordare globală și integrată își propune să înainteze o nouă viziune, credibilă și transparentă, într-un proces de selecție bazat pe calitate și abilitate profesională. Juriul consideră că împărtășirea și compararea experiențelor și a punctelor de vedere, pornind de la tipuri de pregătire diferite și naționalități diferite, îmbogățește viziunea conform căreia Clujul își pregătește viitorul urban. Atât diversitatea, cât și calitatea diferitelor propuneri demonstrează necesitatea reală a implementării concursului ca procedură de achiziție publică, dedicată inițiativelor noi în domeniul urban și arhitectural”.

Juriul a recomandat echipei câștigătoare să abordeze în aceeași manieră conexiunile cu Parcul Feroviarilor și cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de soluții.

            Premiul 1 – Proiectul cu nr. de concurs 60 (premiul este reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare, care se cifrează la 1.577.345 lei)

            Autor principal: Jaime Daroca, José Mayoral, José Ramon Sierra (PRACTICA)

            Colaboratori arhitectură: Raul Brito, Sofia Valdivia, Gonzalo Cortes

Premiul 2 – Proiectul cu nr. de concurs 58 (premiu în valoare de 60.000 lei)

            Autor principal: SC PLANWERK ARHITECTURĂ ȘI URBANISM SRL

            Colaboratori specialități: SC Adrian Pop BIROU DE ARHITECTURĂ SRL-D  

            Premiul 3 – Proiectul cu nr. de concurs 52 (premiu în valoare de 30.000 lei)

            Autor principal: Moga Marius Cătălin

            Coautori: Aldea Silviu, Măgeruşan Adriana, Miclăuş Marius, Felvinczi Anamaria, Constantinescu Teodora

            Colaboratori arhitectură: Nistor Alexandru, Susan Roxana, Pop Vlad, Knall Arnold, Fülöp Csenge, Apahidean Dragoş

            Colaboratori specialități: Horhat Ana – peisagistică, Şoflete Marius – structuri

somes2

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *