Clujul dă tonul la nivel național în domeniul street-food-ului printr-un festival organizat în premieră și cu multă pasiune la Cluj-Napoca, între 7-10 iulie 2016. Chefi renumiți de calibru național și internațional vor găti pentru toți clujenii cele mai incredibile feluri de mâncare, rapid, în bucătării mobile și cu metode inovative de servire to go sau to dance, pentru că organizatorii au pregătit și o atmosferă frumoasă pentru participanți.
Peste 50 de restaurante din Cluj și restul țării atent selecționate cu ajutorul lui chef FOA vor găti de la mâncare asiatică la burgeri, street-foodul românesc clasic – micii, dar reinventați, alte preparate tradiționale, dar vorba vine, cu un ”twist” delicios, într-o locație superbă, verde, în jurul Sălii Polivalente și a Cluj Arena.
”Evenimentul a pornit în urmă cu 2 ani, în urma unei vizite la Dortmund street-food Festival, eu fiind pasionat de mâncare și de organizarea evenimentelor. Acesta este modul în care pot să combin cele două pasiuni ale mele foarte bine. Deși ideea mi-a venit acum doi ani, am cercetat puțin piața, care în continuare nu este bine pregătită în România, se regăsește mai ales la București, mai nou cu din ce în ce mai multe reprezentații și aici, la Cluj. De asemenea, food-truck-urile și construcțiile destinate exclusiv street-food-ului, o parte din ele s-au relocat în Cluj datorită celorlalte evenimente care se desfășoară în Cluj și în apropierea Clujului, care au dezvoltat secțiuni dezvoltate street-food-ului și atunci am zis că e momentul potrivit”, a declarat Constantin Covaliu.
Chef FOA va aduce în premieră la Street Food Festival și restaurantul Stradale, primul 100% dedicat străzii din România și va găti pentru clujeni vineri și sâmbătă seara, dar și duminica, însoțit de echipa Flavours.
Pentru clujenii care iubesc mâncarea și filmul a fost pregătit un Cinema outdoor, cu program de joi până duminică, unde vor fi proiectate atât filme lungi, cât și short movies cu și despre bucătari.
Costin Gache, câștigător World Class Romania la secțiunea baruri, care va reprezenta România la finala mondială a competiției, va fi la post acolo unde se pricepe mai bine, în spatele unui bar, unde va pregăti pentru participanți diverse băuturi gustoase, frumos colorate.
O arie specială dedicată copiilor a fost amenajată pentru diverse activități în familie, dar și pentru părinții care doresc să-și lase pentru câteva ore micuții la distracție în timp ce se bucură de timpul personal de cuplu într-o atmosferă relaxantă.
Unul dintre chefii care vor găti week-end-ul viitor pentru clujeni este americanul William Cunneen. Acesta s-a îndrăgostit atât de mult de România și de soția sa, clujeanca Alida, încât a decis să renunțe la cariera de bucătar de vârf în SUA și s-a mutat la Cluj-Napoca, unde și-a deschis propriul restaurant mobil, Chef Off the Grid, unde servește mâncare fără bariere. El apreciază în mod special modul în care s-a dezvoltat Clujul în ultimii ani, împreună cu domeniul street-food-ului, care a avut oportunitatea să fie pus în valoare prin evenimente precum Untold Festival sau Street Food Festival.
”În Chicago, de unde vin, sunt tot felul de festivaluri de street food organizate des. Street food Festival este o șansă excelentă pentru a arăta ce potențial avem, putem prezenta mâncare românescă în feluri noi, la care probabil mulți nu s-au gândit, dorim ca publicul să vadă mâncare familiară gătită în modalități inedite. Ne propunem prin street food să trecem niște limite cu privință la ceea ce sunt dispuși oamenii să încerce cu un camion de gătit, unde poți face doar anumite lucruri”, a declarat marți William Cunneen.
Will așteaptă cu nerăbdare să gătească la Street Food Festival alături de alți bucătari. Cheful ne-a explicat că week-end-ul viitor va fi mai degrabă o întrecere între cei mai buni bucătari, care se vor duela pentru clujeni în mâncăruri care trebuie să aibă un gust grozav, dar care în primul rând trebuie să arate bine, pentru că mâncarea se gustă și cu ochii, iar clientul poate fi atras de food-truck-ul vecin. Una dintre piesele de rezistență ale lui Will este porchetta gătită cu smântână și un sos personalizat de gogonele.
Ceea ce trebuie să fie subliniat la un festival de street food este munca grea pe care bucătarii sunt dispuși să o depună într-un spațiu limitat și pentru mâncare extraordinară servită rapid, în puține minute. Spre exemplu, carnea de porc tăiată potrivit în porchetta lui Will trebuie să fie gătită timp de patru ore înainte de a fi servită, iar înainte de a fi gătită, trebuie să fie lăsată la marinat timp de 12 ore.
Constantin Covaliu a precizat că Street food Festival are și o misiune socială, aceea de a schimba legislația restrictivă existentă în România cu privire la mâncarea stradală. Organizatorii au înființat o asociație împreună cu câțiva proprietari de food-truck, care doresc să deschidă România spre street-food-ul îndrăgit peste tot în Lume.
Dan Vamanu, booking manager al festivalului, a pregătit un meniu perfect de trupe care să completeze experiența Street Food Festival. Joi vor cânta pe scenă trupe de jazz din Satu Mare, Serbia, Timișoara, vineri scena e concentrată pe ideea de world music, sâmbătă programul merge pe tonuri mai funk, electronice, experimentale, iar duminică meniul muzical e axat pe trupe mai indie, mai electronice, din Ungaria, București și Cluj.
Cum festivalul a fost finanțat și cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, intrarea la eveniment este liberă.
Leave a Reply