Începe cea de-a noua ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, o campanie derulată la nivel naţional, de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
În perioada 29 septembrie – 3 octombrie a.c. se va derula, la nivel naţional, cea de-a noua ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, în cadrul căruia vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, furturile, infracţiunile comise cu violenţă şi siguranţa rutieră.
Poliţiştii de la structura de analiză şi prevenirea a criminalităţii şi-au planificat activităţi de tipul mesajelor preventive, ce vor fi promovate pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.Vor fi discutate aspecte privind delincvenţa juvenilă, violenţa în şcoli, victimizarea minorilor, periculozitatea consumului de droguri, traficului de persoane, precum şi despre siguranţa rutieră.
Poliţiştii se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăţi comerciale şi de imobile şi reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale.
Vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice, cetăţenii vor putea observa expoziţii tematice, cu tehnică de securitate, demonstraţii ale unor formaţiuni din cadrul Poliţiei ori filme educative.
Pe agenda structurii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, poliţiştii şi-au propus organizarea, pe parcursul celor 5 zile, a următoarelor activităţi:
Luni, 29 septembrie 2014
Activităţi dedicate prevenirii delincvenţei juvenile:
• Lansarea evenimentului: începând cu ora 12:00, în Piaţa Unirii din municipiul Cluj-Napoca. Se va realiza un exerciţiu demonstrativ al specialiştilor Direcţiei Regionale Vamale Cluj. Aceştia, împreună cu câinii special antrenaţi, vor arăta cum sunt căutate şi descoperite colete suspecte, care ar putea conţine substanţe interzise, ascunse în vehicule. Activitatea este realizată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj şi a Agenţiei Naţionale Antidrog – C.R.P.E.C.A.
• Se vor desfăşura şi activităţi în centre sociale şi unităţi de învăţământ.
Marţi 30 septembrie
Activităţi dedicate prevenirii victimizării minorilor: alternativă de petrecere a timpului liber prin sport
• Începând cu ora 12:00, în Piaţa Unirii, din municipiul Cluj-Napoca, va fi organizat un eveniment în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Agenţia Naţională Antidrog – C.R.P.E.C.A. Cluj, Asociaţia Internaţională Antidrog – A.M.A. şi cu sprijinul unor reprezentanţi de produse sportive. La activitate sunt invitaţi elevi din şcolile clujene, care practică sport de performanţă.
• CAPC şi Poliţia de Proximitate – activităţi informativ – preventive în unităţi de învăţământ
• Poliţiştii de la nivelul fiecărei secţii de poliţie rurală vor desfăşura activităţi educativ-preventive în unităţile de învăţământ;
Miercuri, 1 octombrie
Activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor de furt:
• CAPC – Organizarea de activităţi de prevenire şi informare stradale, în parteneriat cu Groupama Asigurări
• CAPC şi Poliţia de Proximitate: activităţi informativ-preventive în cluburile pentru vârstnici.
Joi, 2 octombrie
Activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor cu violenţă
• CAPC – Organizarea de activităţi stradale în colaborare cu Groupama Asigurări
• Poliţiştii de proximitate şi cei de la nivelul fiecărei secţii de poliţie rurală vor desfăşura activităţi educativ-preventive în unităţile de învăţământ;
Vineri 3 octombrie
Activităţi dedicate siguranţei rutiere
• CAPC şi SR – întâlnire cu conducătorii de microbuze şcolare,
– încheierea campaniei ”BUSONE”
• CAPC – activităţi de informare şi prevenire cu elevii în unităţile de învăţământ şi la Biblioteca Judeţeană „O. Goga” Cluj-Napoca.
• Poliţiştii de proximitate şi cei de la nivelul fiecărei secţii de poliţie rurală vor desfăşura activităţi educativ-preventive în unităţi de învăţământ, şcoli de şoferi, etc.