În cadrul întrevederii care a avut loc sâmbătă la Cluj, FIDESZ și UDMR au convenit asupra unor proiecte pe termen scurt, mediu și lung, care reprezintă interesele comunității maghiare din România și, în același timp, interesele celor două țări învecinate – a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor. Liderul Uniunii a subliniat faptul că FIDESZ și, implicit, guvernul ungar susțin proiectele UDMR care vizează afirmarea și extinderea drepturilor comunității maghiare, inclusiv reînființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș.
Delegațiile celor două formațiuni politice – conduse de liderii acestora, Kelemen Hunor și Viktor Orbán – consideră că ar fi importantă consolidarea relației dintre cele două guverne, pentru a depăși blocajul care există în acest moment. Ambele părți consideră extrem de importantă intensificarea relațiilor economice dintre România și Ungaria. Pe agenda priorităților în acest domeniu se află numeroase proiecte comune în domeniile energetic, transport și infrastructură care ar contribui semnificativ la dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două țări. Întâlnirea a fost un prilej de evaluare a principalelor obiective de interes comun și de elaborare a unei strategii care să contribuie la punerea în practică a dezideratelor celor două țări vecine, în conformitate cu standardele europene.
În acest context, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că programul de dezvoltare economică din județul Mureș, demarat cu sprijinul guvernului maghiar, este un bun început în acest sens.
În cursul zilei de luni va avea loc o nouă întâlnire, de această dată între miniștri de externe ai României și Ungariei.
”Salutăm ideea unui nou dialog, deoarece astăzi nimic nu este mai important decât consolidarea încrederii între cele două țări. Cu această ocazie este necesar să fie reevaluate toate problemele aflate pe agenda celor 2 părți”, a precizat președintele UDMR.
În ceea ce privește Inițiativa Cetățenească Minority SafePack, părțile au fost de acord că acesta reprezintă un subiect de interes național, iar FIDESZ va fi un partener în acțiunea de strângere a semnăturilor, pentru ca în 2018 inițiativa să se materializeze printr-un real succes al maghiarilor de pretutindeni.
În același timp, ambele părți au salutat faptul că Parlamentul României și cel al Ungariei au intervenit împreună în cazul încălcării drepturilor minorităților din statul ucrainean și consideră că acest mod de cooperare în domeniul protecției minorităților a fost o premieră după mulți ani.
Leave a Reply