1. Ați luat decizia de a construi în premieră la Cluj un spital monobloc pentru copii. Care este stadiul proiectului?
Alin Tișe: Este cert ca la Cluj, totodată centru medical universitar, nu doar situația fizică și juridică a clădirilor spitalului pediatric, se impune existența și construirea unui spital pediatric monobloc. Spre deosebire de normativele reunite și unitare pentru noi spitalele regionale sau județene, în acest caz, toate premisele pornesc de la actuala structură medicală și dimensiune a spitalului pediatric aflat în subordinea CJC, motiv pentru care cerințele tehnice, mai ales pentru teren sunt deosebite. Am nominalizat un grup de lucru care în această perioadă lucrează exact pentru identificarea și analizarea unui teren, a unui amplasament, care să corespundă tuturor cerințelor și normativelor. Ulterior, vom demara studiile tehnice care se impun.
2. În ultima perioadă de timp la Consiliul Județean Cluj s-a muncit energic pentru modernizarea drumurilor județene. Ce se întâmplă cu drumurile județene încredințate spre reabilitare KIAT-ului?
Alin Tișe: Da, s-a muncit mult mai energic, pentru că de la preluarea mandatului și până a venirea iernii, și perioada era scurtă, dar și doream să lucrăm – fie reabilitări și plombări, fie asfaltări – cât mai mulți kilometri; clujenii au nevoie și au dreptul la drumuri bune. Despre relațiile contractuale cu societățile care au câștigat lucrări la drumurile județene, pot să vă spun că m-am străduit, alături de colegii din instituție, să le deblocăm și cred că în curând vom vedeam și rezultate concrete, respectiv se vor reapuca de proiectare astfel încât la vara să intre intensiv și la lucrări. De altfel, doar deblocarea situațiile juridice poate conduce la un rezultat bun pentru ambele părți: clujenii să aibă drumuri bune și asfaltate, societățile să-și execute contractele.
3. În ce etapă se află acel credit de 50 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor, care va susține și alte proiecte majore de la nivelul județului Cluj?
Alin Tișe: La nivelul CJC am ajuns aproape de final cu procedura de contractare; mai mult ca sigur în această săptămână vom declara banca câștigătoare. Apoi urmează alte proceduri pe care le vom desfășura cu Ministerul Finanțelor și comisia specializată din cadrul acestuia care nu are o dată fixă de întrunire, însă suntem siguri că până la finalul acestui an tot ce înseamnă procedură se va finaliza urmând să avem acces la banii din credit categoric înainte să se întoarcă temperaturile care permit lucrări de modernizare la drumuri. Cât privește alte investiții, creditul – așa cum l-am gândit și licitat, permite un anumit grad de flexibilitate și, deci, dacă va apărea o investiție majoră necesară clujenilor și cu documentația tehnică finalizată, vom avea și siguranța existenței fondurilor financiare.
4. Ați inițiat o petiție la adresa Guvernului Ponta prin care ați cerut finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, iar acum ați reușit să transferați terenul către Guvernul Cioloș. Cum ați primit vestea începerii lucrărilor la acest proiect?
Alin Tișe: Istoria STU Cluj, pe amplasamentul acesta, a început în celălalt mandat al meu când am reușit să identificăm și să preluăm la CJC acest teren ce îndeplinește foarte multe condiții necesare unui asemenea spital, în principal accesul la căi rutiere dar și la tot ce înseamnă utilități. Din păcate miniștrii PSD ai Sănătății au ignorat total acest aspect, respectiv actualizarea SF-urilor, chestiune pentru care CJC și Primăria Cluj Napoca deja și-au oferit sprijinul semnând în acest sens un protocol, sprijin care însemna atât alocări financiare cât și delegarea realizării procedurilor. În fine, din considerente strict politice, de a pedepsi clujenii, toate aceste proceduri au fost oprite. Mai mult, deși toată lumea și toate instituțiile cunoșteau la modul oficial despre existența terenului de la Cluj, ministerul domnului Dragnea – responsabil în negocierile cu Comisia europeană pentru fondurile și proiectele celor 3 SRU, a tergiversat și nu a efectuat această informare. Au ales să aștepte până când un primar sau doi ai PSD își căutau / găseau terenuri. Mă refer aici la Craiova și Iași. Astfel 4 ani nu s-a înaintat deloc. Acum, am făcut mai mulți pași, inclusiv am transferat terenul la Ministerul Sănătății. Mă bucur să văd că noul ministru este dedicat realizării SRU. Clujul, și apoi Iașiul, raportat la cum arată segmentat actualele spitale județene de urgență și regiunile deservite, au cea mai mare nevoie ca aceste proiecte să se urgenteze.
5. Care sunt câteva dintre direcțiile în care doriți să activați în calitate de senator de Cluj în următorul mandat?
Alin Tișe: Ce am dorit, și cred eu am demonstrat în toate funcțiile publice deja deținute, să sprijin dezvoltarea Clujului. Aici intră atât proiectele sale de infrastructură – autostrada Transilvania, Spitalul Regional de Urgență, centurile metropolitane, aeroportul, parcurile industriale etc. cât și latura socio – economică. Atât că eu, și noi liberalii, suntem convinși că aceasta din urmă vine și ca o consecință firească a investițiilor in infrastructură. De altfel este deja evident, tot ce am lucrat a atras noi și noi investiții, turiști, dezvoltare.
Leave a Reply