Bună ziua, domnule Deputat Ștefan Burlacu!
Știrea este deja oficială, sunteți candidatul organizației județene Cluj a Partidului Mișcarea Populară pentru Senatul României … Cum puteți ajuta Clujul?
Înainte să fiu nominalizat candidat PMP Cluj pentru Senatul României de către conducerea centrală a partidului, am fost Secretar General Adjunct al PMP, funcție care, prin natura ei, mi-a dat prilejul să cunosc toate organizațiile județene și problemele cu care se confruntă fiecare dintre ele.
În privința deciziei de-a pune umărul la revigorarea activității organizației județene PMP Cluj au stat trei factori foarte importanți:
- cunosc foarte bine Clujul, am rude și prieteni aici, deci sunt informat permanent despre realitatea și nevoile clujenilor;
- nominalizarea mea a fost, de fapt, un ordin al domnului Președinte Traian Băsescu, iar eu, fost ofițer S.P.P. al statului roman, execut ordinele, nu le discut. Această nominalizare mă onorează și mă obligă totodată ca la alegerile parlamentare să obținem, printr-o muncă de echipă, un procent cât mai mare, care să ducă candidații PMP Cluj în Parlamentul României;
- la nivel județean, între mine și actuala echipă interimară de la PMP, s-a creat o chimie constructivă d.p.d.v. organizatoric, care s-a văzut în această campanie și este foarte apreciată în rândul clujenilor.
Organizația județeană PMP Cluj are un nou lider, interimar pentru moment, candidatul Rareș Rusu pentru Camera Deputaților, împreună cu care ați pus umărul la treabă și ați mers la pas prin tot județul pentru a discuta cu clujenii și pentru a le înțelege nevoile. V-ați format propria opinie?
Bineînțeles. Nevoile clujenilor sunt diverse, dar le voi enumera pe cele mai stringente:
- nevoia construirii unui spital regional de urgență cu blocuri operatorii şi unităţi de primire urgenţe dotate cu aparatură de ultimă generaţie, cu săli de naştere moderne;
- nevoia finalizării imediate a autostrăzii Transilvania, cu toate nodurile, podurile și viaductele necesare, cu toate bretelele de intrare și ieșire din orașe, bineînțeles cu căile de accelerare și decelerare aferente; această autostradă va fi foarte benefică pentru dezvoltarea accelerată a județului Cluj;
- nevoia de noi locuri de muncă și mai bine plătite, iar pentru crearea lor e necesară atragerea şi stimularea investitorilor pentru a construi noi platforme industriale, fabrici, parcuri logistice, depozite de marfă, etc;
- nevoia de apă curentă şi canalizare în comune, iar pentru a o rezolva, primăriile ar trebui să ceară de la Consiliului Judeţean consultanţă de specialitate în atragerea de fonduri europene prin măsuri aferente instituţiilor publice;
- accesul la cultură şi la educaţie modernă, în condiţii decente pentru toți copiii, reprezintă o altă nevoie a familiilor clujene. În județ sunt primării care nici până azi nu au finalizat renovarea şcolii sau a grădiniţei din localitate. Poate n-or mai avea bani în bugetul primăriei … în acest caz, le recomand primarilor să-şi strige nevoile, în scris, la următoarea rectificare bugetară sau să înainteze proiecte pentru accesarea fondurilor europene.
Care credeți că ar trebui să fie direcţiile strategice pe care trebuie condusă dezvoltarea judeţului Cluj în următorul mandat parlamentar?
În acest moment, în județul Cluj, accentul pare pus pe stimularea economiei prin creșterea consumului şi susţinerea “oazelor” investiţionale, a dezvoltării parcurilor industriale.
Sunt de acord și cu acest trend al dezvoltării, dar cred că stimularea economiei trebuie neapărat făcută, înainte de toate, prin încurajarea și creșterea producției. De aceea, ca vectori importanţi pentru creșterea economică a întregului judeţ Cluj, văd:
- dezvoltarea infrastructurii judeţene și atragerea investiţiilor străine și în mediul rural, nu doar la nivel de reședință de județ;
- construirea unor noi platforme industriale, fabrici, parcuri logistice și depozite de marfă.
De asemenea, prin programe de atragere a fondurilor europene atât la sat, cât și la oraș, pot fi stimulate şi finanţate ample campanii de pregătire, dezvoltare sau reconversie profesională a resurselor umane în meserii, precum muncitori calificaţi, tehnicieni şi specialişti în domenii de interes.
A-propos de domenii de interes, turismul este un domeniu de interes național … Cum vedeți dezvoltarea turismului în județul nostru?
În județul Cluj ar fi benefică stimularea turismului cultural şi ecumenic, dar și organizarea unor activităţi sportive de interes naţional, precum pescuitul sportiv, care pot aduce o contribuţie însemnată la dezvoltarea şi promovarea judeţului.
În actualul legislativ sunteți Deputat, dar de profesie sunteți fost ofițer S.P.P. …spune-ți-ne, vă rugăm, viaţa civilă, în Parlament, este tot atât de spectaculoasă ca aceea de ofiţer SPP?
Nu pot spune că viaţa de ofiţer S.P.P. a fost mai spectaculoasă decât cea de parlamentar sau invers.
Fireşte, fiecare are specificul ei, dar ambele implică asumarea răspunderii. În rest nu prea pot fi comparate.
Ca ofiţer S.P.P. trebuie să fii înzestrat cu o serie de trăsături care să te recomande pentru a fi nominalizat să fii direct responsabil pentru viaţa demnitarului şi familiei căruia îi asigură protecţia, în timp ce pentru a fi un bun parlamentar trebuie să-ţi asumi răspunderea votului pro- sau contra- pe care l-ai dat pentru a susţine sau a opri un anumit proiect de lege, al cărui rezultat ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra nivelului de trai al cetăţenilor României.
În cadrul dezbaterilor parlamentare, aţi susţinut ideea reintroducerea stagiului militar minim obligatoriu. Care vă sunt argumentele?
Scuzați-mă, vă rog, că vă răspund cu o altă întrebare, dar nu vi se pare normal ca România să fie pregătită de orice, dat fiind contextul geo-politic și militar actual?
După părerea mea, o națiune sănătoasă este acea națiune care poate avea reacții imediate, care poate mobiliza imediat un număr mare de rezerviști pentru a înfrunta orice nenorocire abătută asupra țării, fie că vorbim de calamități naturale sau Doamne ferește!!! atacuri armate.
De asemenea, o națiune sănătoasă nu trebuie să fie pregătită neapărat doar cu armament de ultimă generație, ci și cu militari profesioniști, iar pe lângă acești militari de profesie, consider că trebuie șă aibă la dispoziție, pentru orice nevoie de mobilizare, suficienți rezerviști bine instruiți, care să aibă habar să țină o armă în mână și să tragă bine cu ea. Firește, aceste aspecte trebuie să se dezvolte concomitent, să ai în dotare și suficientă tehnică militară de ultimă generație, să ai militari profesioniști, dar să ai și un număr mare de rezerviști bine instruiți pe care să te poți baza oricând.
Eu pentru asta militez, pentru reintroducerea stagiului militar minim obligatoriu, care să fie considerat vechime în muncă și să fie bugetat din fondurile Ministerului Apărării Naționale și din fondurile Ministerului Muncii … propun să fie un stagiu militar de instruire, de 6 luni, făcut după modelul german, pe care-l consider foarte bun.
… Și, credeți-mă, am primit foarte multe semnale pozitive, de apreciere, din partea multor familii de români patrioți, conștienți de un pericol iminent la granițele sau din interiorul României, care mă încurajează și sunt de-acord “să-i responsabilizăm mai mult și să-i pregătim d.p.d.v. fizic și militar pe băieții noștri, viitorii bărbați ai neamului românesc”. Iar din rândul acelor multe familii care mă încurajează pentru acest proiect, au voce convingătoare inclusiv mamele de băieți, dar și tinerele domnișoare care au frați, iar acestor brave femei le mulțumesc pentru că au avut îndrăzneala să-mi transmită că, în momentul de față, au sentimentul că țara noastră nu este pregătită din toate punctele de vedere pentru un eventual conflict armat și că doresc să trăiască într-o Românie sigură, foarte bine apărată de bărbați adevărați.
Să vă dau și un exemplu pentru a vă reîmprospăta și a revigora sentimentele de datorie și dragoste față de țară pe care ar trebui să le aibă fiecare român și pentru a vă aminti că prin vine vă curge sânge de roman: la Alba-Iulia, pe 1 Decembrie 2018, cu ocazia ceremonialului militar organizat de Ziua Națională a României, am văzut un grup de tineri, băieți cu o constituție atletică de invidiat și fete frumoase, care afișau un banner pe care era scris jurământul militar:
“Jur credință patriei mele, România!
Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții!
Jur să respect legile țării și regulamentele militare!
Așa să-mi ajute Dumnezeu!“
Acei băieți, viitori bărbați ai țării, erau foarte siguri pe ei și păreau foarte stăpâni în țara noastră, ceea ce cu siguranță le-a creat tinerelor domnișoare care-i înconjurau un sentiment de siguranță, de protecție. Reflectați, vă rog, asupra acestui aspect!
Eu pentru asta militez: pentru o națiune sănătoasă, sigură pe ea!
Domnule Burlacu, cu cine veți vota la alegerile parlamentare din 11 Decembrie 2016? Ce motivații aveți pentru acordarea votului dumneavoastră?
Voi vota PMP din convingerea că în întreaga țară, implicit și în județul Cluj, nu doar în municipiul Cluj-Napoca, putem crește calitatea vieţii tuturor cetățenilor, competitivitatea şi mobilitatea capacităţii administrative la nivelul fiecărei localități.
Voi vota cu PMP Cluj pentru un judeţ sănătos din orice punct de vedere, un judeţ prosper şi frumos, cu care să ne mândrim împreună cu copiii noștri, cărora să le insuflăm dragostea de țară, dragostea față de locurile și familiile din care provin, dragostea față de valorile și tradițiile neamului românesc.
Dragi români, duminică, 11 Decembrie 2016, vă invit să votați PMP, atât pentru Camera Deputaților, cât și pentru Senatul României!
Vă mulțumesc!
PMP luptă pentru România! Așa să ne ajute Dumnezeu!
Leave a Reply