Parlamentul European a ratificat recent Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, înregistrând astfel un pas important în aderarea ţării vecine României. Evenimentul are loc în contextul pregătirii Moldovei pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Liderul Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, a acceptat să răspundă întrebărilor publicaţiei ClujAzi.ro pe aceste două teme, desigur, din perspectiva drepturilor omului şi a societăţii civile.
1. Tinerii basarabeni din centrul universitar Cluj-Napoca au lansat recent Campania „Moldova, eu votez”, prin care doresc să demonstreze că se gândesc la viitorul Moldovei, indiferent în ce colţ al lumii s-ar afla. Aveţi un mesaj de transmis acestora?
Cristina Pereteatcu: Este o inițiativă frumoasă, demnă de a fi preluată de tinerii basabeni de pretutindeni. Dreptul la vot este un drept fundamental care poate și trebuie să fie exercitat de toate persoanele care sunt apte să voteze conform legii. Alegerile pe care le facem ne influențează prezentul și viitorul. Exemplul frumos al României ne demonstrează că mobilizarea fără granițe este un pilon sigur în asigurarea unui stat de drept cu o agendă a Drepturilor Omului bine definită.
2. Cât credeţi că valorează demersul tinerilor studenţi basarabeni aflaţi la studii în România pentru consolidarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor din Republica Moldova, în spiritul valorilor democratice?
Cristina Pereteatcu: Să pornim de la aceea că primul pas – implicarea în sine și dorința de a schimba lucrurile valorează foarte mult pentru o țară care încă se confruntă cu anumite incertitudini. Tinerii oricând au constituit speranța unei țări. Europenizarea ne permite azi să călătorim mult, să ne facem studiile departe de casă, dar în același timp să contribuim prin atitudine și acțiuni. Le dorim mult succes și râvnă pentru a fi consecvenți în atitudinea lor față de Republica Moldova și schimbările frumoase care ne așteaptă.
3. Ce garantează ratificarea acordului de asociere a UE cu Republica Moldova, semnat recent şi care sunt obligaţiile sine qua non pe care fiecare individ trebuie să le respecte în interiorul spaţiului European?
Care este perspectiva dvs?
Cristina Pereteatcu: Regulile unui spațiu European sunt simple de însușit deoarece se bazează pe triunghiul următor: drepturile persoanei, obligațiile statului, dar și responsabilităție titularilor de drepturi. Atunci când exista armonie în acest triunghi al relațiilor viața de zi cu zi prinde alt contur. Lucrurile, desigur nu se schimbă peste noapte. Iar în Republica Moldova relația dintre titularul de drepturi și titularul de obligații încă nu este bine percepută. Din perspectiva Amnesty International, care actualmente încearcă să explice cum funcționează Drepturile Omului într-un stat de drept prin activitatea sa, lucrurile, activismul persoanelor, dar și acceptarea existenței Drepturilor Omului și conștientizarea importanței acestora de către toți actorii unui stat ne fac optimiști. În special având un susținător cu tradiții frumoase în domeniu ca Uniunea Europeană.
Pe pagina de socializare a Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj au fost postate mai multe mesaje video trimise de la tineri moldoveni aflaţi în toate colţurile lumii, care îşi îndeamnă co-naţionalii să iasă la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014. Pe facebook au fost trimise filmuleţe din Italia, Franţa, China, Danemarca şi Emiratele Arabe Unite. Accesaţi paginile de internet www.euvotez.eu şi www.alegerimoldova2014.eu