ClujAzi

Fii informat!

[INTERVIU] Daniel Buda: prin munca din legislativul european am o mare responsabilitate în atragerea de fonduri europene pentru regiunea de Nord-Vest

Daniel Buda, candidatul PDL la europarlamentare şi politicianul care a avut una dintre cele mai bune şi mai vizibile campanii electorale, a răspuns câtorva întrebări adresate de redacţia noastră cu privire la ce va urma după alegerile de duminică, ce planuri are dacă va câştiga un post de europarlamentar şi care este strategia prin care va sprijini regiunea de Nord-Vest a ţării.daniel-buda-nn

De  ce aţi promovat intens în campanie, pentru cetăţeni, necesitatea prezenţei ridicate la votul din 25 mai 2014?

Am fost şi voi fi în permanenţă un susţinător vehement a drepturilor şi obligaţiilor noastre constituţionale, în mod deosebit în ceea ce priveşte contribuţia noastră la binele comun, prin exercitarea dreptului la vot. Astfel, votul de duminică 25 mai 2014, pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European, are o mare semnificaţie pentru dezvoltarea zonei de unde provin viitorii europarlamentari. Spun acest lucru deoarece prin munca în legislativul european voi avea o mare responsabilitate de a contribui la atragerea a cât mai multor fonduri pentru dezvoltarea Regiunii de Nord-Vest. Eu, în calitate de candidat, de altfel, singurul ardelean, mi-am asumat de-a lungul campaniei electorale o serie de angajamente care să contribuie la ridicarea standardului de viaţă, dar şi la dezvoltarea în concordanţă cu principiile şi valorile europene a Transilvaniei. De aceea, îi îndemn pe toţi ardelenii şi nu numai, să meargă la vot duminică, 25 mai 2014 pentru a oferi Clujului şi întregii regiuni de Nord-Vest a Transilvaniei şansa de avea un ardelean care să le ducă problemele în faţa oficialilor europeni, în vederea identificării celor mai bune soluţii. În egală măsură, consider că pentru a nu-i avantaja prin neprezentarea la vot pe politicienii lipsiţi de viziune şi de proiecte, este nevoie de o mobilizare a tuturor cetăţenilor în vederea exercitării acestui drept.  Mai mult, Partidul Democrat Liberal este singurul partid care acordă Clujului şi Regiunii de Nord-Vest importanţa cuvenită, prin promovarea pe listă a singurului candidat ardelean care să trăiască, să muncească, să îşi aibă rădăcinile în Transilvania şi să cunoască spiritul Ardealului. Nici PSD, nici PNL nu au considerat atât de important Ardealul încât să propună un candidat care să cunoască realităţile şi priorităţile regiunii.


Aţi avut prilejul să dialogaţi direct cu românii, care v-au transmis doleanţele lor. Care sunt principalele lucruri pe care cetăţenii le reclamă?

Am fost o campanie extrem de activă, am fost prezent în aproape toate municipiile, oraşele şi o parte din comunele din regiunea de Nord – Vest, am avut onoarea de a interacţiona cu mii de cetăţeni care mi-au adus la cunoştinţă probleme diverse de la cele cu caracter legislativ, economic, politic, cultural până la cele administrative specifice locului în care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea. Însă ca şi o concluzie generală, principale probleme semnalate au venit din partea fermierilor români care s-au plâns de subvenţiile foarte mici din domeniul agricol şi de hăţişul birocratic şi legislativ. Un alt aspect sesizat a fost faptul că România la ora actuală este doar o piaţă de desfacere pentru produsele importate. Din cauza diferenţelor existente între subvenţiile acordate fermierilor români şi agricultorilor din celelalte ţări europene, ţăranul român nu îşi poate vinde laptele, iar în pieţe majoritatea produselor sunt importate. Pe de altă parte, lipsa investiţiilor, lipsa locurilor de muncă nivelul crescut al şomerilor din România, infrastructura  rutieră, medicală şi economică au reprezentat de asemenea probleme care mi-au  fost aduse la cunoştinţă pe tot parcursul campaniei electorale.

Cum puteţi ajuta Regiunea de Nord-Vest ca viitor europarlamentar?

 Având în vedere problemele identificate de-a lungul campaniei mi-am asumat în faţa alegătorilor din Ardeal o serie de angajamente care au ca punct de referinţă realităţile identificate. Astfel, un prim aspect asupra căruia îmi voi îndrepta atenţia, cu siguranţă, va fi acesta de a susţine şi promova la nivel european proiectele deja iniţiate şi demarate de colegii mei, astfel încât Transilvania să fie validată legitim ca fiind cea mai importantă zonă din România. Munca mea în Parlamentul European se va axa şi pe crearea unui pachet legislativ unitar care să permită eliminarea decalajelor semnificative dintre statele europene, tratarea în mod egal a tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană, sub toate aspectele de la facilităţi fiscale, subvenţii în agricultură, până la calitatea învăţământului, serviciilor medicale, dezvoltarea şi susţinerea sectorului agricol românesc. În exercitarea mandatului meu european, voi susţine şi voi promova toate marile proiecte ale judeţului Cluj, în particular, şi ale Transilvaniei în general, astfel încât ardelenii să se bucure cu adevărat de statutul de cetăţeni cu drepturi depline în Uniunea Europeană.

Vreau şi  îmi doresc ca prin experienţa mea din forul legislativ al României să îmi aduc aportul la îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor, prin legi care să asigure apărarea drepturilor şi intereselor românilor în Uniunea Europeană, tratarea românilor ca cetăţeni cu adevărat europeni, urmărirea şi punerea în aplicare în mod corect şi eficient a directivelor europene, apărarea statului de drept şi a independenţei  justiţiei, dezvoltarea şi susţinerea sectorului agricol românesc. În concret, marile mele provocări se vor axa pe aceste direcţii strategice care, am ferma convingere că vor contribui la schimbarea în bine a traiului românilor. Voi depune acelaşi efort pe care l-am depus şi în Parlamentul României, în cei 8 ani, astfel încât românii să fie trataţi ca cetăţeni în mod egal ca toţi ceilalţi din cetăţeni ai Uniunii Europene, indiferent că vorbim de Germania, Austria, Spania, Italia sau orice alt stat membru.

Pe lângă aceste aspecte promovarea potenţialului turistic şi cultural al Transilvania şi asigurarea resurselor necesare prin direcţionarea a cât mai multor fonduri europene înspre domeniul agricol, combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale, atragerea de investiţii şi investitori străini şi intrarea României în spaţiul Shengen, vor reprezenta priorităţile mele in Parlamentul European.

Consideraţi că ceilalţi candidaţi au promovat mesaje şi dezbateri europene sau au fost concentraţi mai degrabă pe circul politic din ţară?

Din păcate pot spune că ceilalţi competitori electorali nu au înţeles cu adevărat rostul acestor alegeri europarlamentare şi unii dintre ei au încercat să schimbe specificul acestei competiţii şi să promoveze alt tip de candidaţi şi alt tip de mesaje electorale. În ceea ce priveşte această zonă a Transilvaniei, alegătorii nu au avut ocazia să îi cunoască personal şi pe candidaţii de la celelalte partide, decât de panourile electorale. Nici sub aspectul mesajelor şi angajamentelor asumate nu am văzut un program coerent care să reflecte cu adevărat necesităţile specifice zonei sau soluţii concrete la problemele ardelenilor.

În fapt, nu este nici o mare surpriză în condiţiile în care, ne-au demonstrat în cei doi ani de când sunt la conducerea ţării faptul că principalele provocări sunt acapararea statului de drept, a independenţei justiţiei şi monopolizarea instiuţiilor statului  în detrimental problemelor stringente ale românilor.

Însă, am convingerea că prin votul de duminică 25 mai 2014, românii îi vor sancţiona pe acei politicieni şi acele formaţiuni politice care nu au înţeles să îşi respecte angajamentele şi promisiunile electorale asumate în campaniile electorale.