1) Cum apreciati importanţa zilei de 27 august în contextul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană?
Cristina Pereteatcu: Importanţa zilei de 27 august are şi mai multă valoare când este înţeleasă corect relaţia stat – om, iar promovarea şi respectarea Drepturilor Omului (DO) nu este asigurată doar de societatea civilă, dar îşi are întâietate pe agenda Guvernului Republicii Moldova (RM). Uniunea Europeană (UE) este tărâmul unde demnitatea umană, libertatea, dar şi independenţa în alegeri au fost cultivate timp de mulţi ani. Considerăm că prin Educaţia DO, pas cu pas, noi, cei de la Amnesty, valorificăm valorile universal recunoscute, iar independenţa RM pe care o sărbătorim din 1991 este înţeleasă corect de generaţia nouă şi nu luată ca atare, dacă pornim de la faptul că ea, generaţia tânără, nu a cunoscut imperiul sovietic.
2) Care este rolul Amnesty International din Republica Moldova în susţinerea valorilor democratice la nivelul tinerilor basarabeni din afara graniţelor ţării?
Cristina Pereteatcu: Amnesty International Moldova mai nou începe, din septembrie curent, predarea unui obiect nou “Am dreptul să-mi cunosc drepturile”, ciclul gimnazial, prin care îşi propune să educe o generaţie liberă în gândire şi cunoscătoare a DO. Amnesty International ca mişcare mondială susţine respectarea DO în toate ţările şi, în special, acele persoane care promovează valorile democratice în ţări cu guverne represive.
3) Este respectarea drepturilor omului într-adevăr piatra de temelie a unui stat independent şi democratic? Cât de „independentă şi democratică” este Republica Moldova din punctul dvs. de vedere?
Cristina Pereteatcu: Desigur. Un popor care nu-şi cunoaşte drepturile, dar şi mai grav, nu se poate bucura de ele, nu poate afirma că trăieşte într-un stat independent şi democratic. La cei 23 de ani de independenţă, pe care i-a sărbătorit ieri RM, nu putem spune ca DA, în sfârşit suntem independenţi. Motivele sunt multiple. Din punctul de vedere al DO – dreptul la un trai decent, adică drepturile economice, sociale, culturale sunt departe de a fi respectate. Totuşi, dreptul la libera circulaţie, care ne-a fost asigurat de la 28 aprilie curent le oferă oamenilor din RM posibilitatea să călătorească şi să se convingă cu ochii proprii că acolo unde DO sunt în prim plan, zâmbetul şi fericirea de zi cu zi nu sunt mimate, iar oamenii fac alegeri informate şi conştientizate. Ne dorim, ca efortul care vine astăzi mai mult din partea societăţii civile pentru promovarea unui stat independent şi democratic să fie împărţit cu cel al statului în egală măsură.