Profesori ai Colegiului Tehnic “Napoca” au participat la a treia reuniune a proiectului “Augmented Reality Aplications in the field of Vocational Education and Training”, din cadrul Programului LEONARDO DA VINCI, “Învăţare pe tot parcursul vieţii” – sectiunea Parteneriate, ce s-a desfasurat în PRAGA, CEHIA, în perioada 26-30 septembrie 2014.
Proiectul este finanţat din fonduri europene, prin Programul Leonardo da Vinci și are ca instituţii partenere patru licee tehnologice din Turcia, Italia, Grecia și România și patru firme de IT din Turcia, Slovenia, Cehia și Spania.
Finalitatea proiectului constă in realizarea unor softuri educaţionale specifice domeniilor textile, electronică si informatică, care să ajute elevii în aprofundarea unor teme din cadrul programelor de la disciplinele de specialitate.
La această întâlnire, școlile care vor beneficia de softurile educaționale create de firmele de IT, au testat scenariile de lecţii pentru care se va aplica tehnologia Augmented Reality, iar firmele de IT au propus variante tehnice care să răspundă nevoilor școlilor de a dispune de mijloace de învățământ moderne și atractive pentru pregătirea de specialitate a elevilor. Aceste aplicaţii Android vor fi utilizate în cadrul orelor de curs, iar elevii vor completa chestionare în ceea ce priveşte utilizarea acestor mijloace moderne de învățământ, a importanţei tehnologiei Augmented Reality în înţelegerea unor teme de specialitate.
Programul întâlnirii a cuprins, pe lângă work-shop-urile specifice celei de a treia reuniuni de proiect si vizitarea unor școli și obiective culturale si turistice relevante pentru tema proiectului.
Mai multe detalii despre proiect se pot obține accesând pagina de facebook: LdVAravet sau pagina de twitter: LdVAravet.
Din echipa de proiect a Colegiului Tehnic “Napoca” ce a efectuat deplasarea au făcut parte:doamna director Marinela Marc, prof. ing. Lucia Mariana Pojar, coordonator al proiectului şi profesorii de specialitate Judith Moricz, Iuliana Negrea, Camelia Marţiş şi Letiţia Hanc.
Doamna Marinela Marc, directorul Colegiului Tehnic “Napoca” ne-a mărturisit că „accesarea de proiecte europene reprezintă o oportunitate pentru școli de dezvoltare a bazei materiale, de achiziționare de mijloace de învățământ moderne, care să răspundă nevoilor actuale de pregătire ale elevilor. Prin accesarea acestui proiect european, Colegiul Tehnic“Napoca” va beneficia începând cu acest an școlar de un instrument didactic modern pentru pregătirea elevilor de la domeniul textile, care va face mult mai atractive lecțiile și sperăm să-i motiveze pe elevi în creșterea nivelului lor de pregătire , ceea ce ne va permite să livrăm angajatorilor o forță de muncă pregătită să lucreze cu utilaje de ultimă generație. Liceenii din zilele noastre așteaptă de la orele de curs altceva decât expunerea informației din manualele școlare, vor mijloace moderne de învățare care să facă lecțiile atractive, iar pentru învățământul tehnologic posibilitatea de a utiliza în locul fotografiei din manual o aplicație Android care-ți permite mai multe operații consider că reprezintă un standard la care să ne raportăm toți cei care dorim cu adevărat reformarea sistemului de învățământ românesc”.