Investitorii imobiliari din Cluj-Napoca sunt bulversaţi de deciziile Comisiei de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Primăriei, aceştia nefiind lăsaţi să construiască deşi respectă legislaţia în vigoare şi regulamentele de urbanism aplicate terenurilor achiziţionate.
Ieri, un clujean s-a prezentat în faţa Comisiei cu un proiect de extindere a unui imobil de locuinţe colective, pe care dorea să-l transforme într-un mic bloc. Şi de ce să nu propună acest proiect din moment ce se află într-o zonă de blocuri, reglementată corespunzător, iar în vecinătate se ridică un bloc şi mai mare? Primarul Emil Boc i-a arătat însă că în politica de urbanism a oraşului este vorba de ceva mai mult decât respectarea unor indicatori tehnici şi a legii.
Edilul a explicat că la faţa locului există deja o anumită calitate a vieţii cu care oamenii s-au obişnuit şi care nu poate fi modificată pentru profitul maximizat al unui investitor.
„Între 2007-2008 aproape am scăpat de sub control situaţia. S-a terminat vremea profitului imediat pentru investitor, cu orice cost pentru cetăţeni. Ceauşescu a lăsat blocuri aerisite, noi introducem blocuri între blocuri. Ce lăsăm mai departe? Dacă e casă, să rămână casă. Nu putem gândi doar ca urbanişti, în termeni tehnici sau ca investitori, în termen de profit”, a spus Emil Boc.
Directorul Comisiei de Urbanism, Corina Ciuban, i-a atras atenţia primarului că în proiectul respectiv este vorba despre o zonă reglementată ca fiind de blocuri, deci investitorii au dreptul să amenajeze blocuri acolo, însă apoi şi-a cerut scuze „dacă nu are dreptate”.
„În momentul în care cerem un certificat de informare, înainte să cumpărăm un teren, îl cerem ca să aflăm ce putem construi pe el. Ce rol mai are certificatul de urbanism cumpărat la început? Eu înţeleg din el că dacă respect nişte condiţii, pot să fac ceva. Lângă mine se construieşte un bloc şi mai mare, acum e în lucru. De ce să mai investesc în achiziţionarea unui teren dacă nu pot să fac nimic acolo? Cum pot altfel să ştiu ce pot să construiesc acolo?”, a declarat unui dintre asociaţii implicaţi în proiectul propus pentru str. Al. Vlahuţă din cartierul Grigorescu.
Arhitectul Şerban Ţigănaş a răspuns că în mod normal ordinea lucrurilor ar trebui să fie inversă: propunerea de proiect trebuie să fie făcută înainte de a cumpăra terenul, dar în încheiere a recunoscut că lucrurile nu stau aşa în realitate.
În final, primarul Emil Boc a recomandat să investitorului să nu solicite nicio derogare în proiect pentru a evita Comisia de Urbanism.