ClujAzi

Fii informat!

Irlandezi şi americani învaţă cot la cot pe şantierul Habitat for Humanity Cluj din Chinteni

În Chinteni, pe șantierul unde Habitat for Humanity Cluj construiește a șasea comunitate Habitat, două echipe de voluntari internaționali lucrează cot la cot din 23 până pe 27 iunie pentru a ajuta la construcția celor patru case. E vorba de 7 tineri și cei doi profesori coordonatori sosiți de la Royal Academy din Belfast, Irlanda de Nord și de 10 studenți de la University Honors College, Oregon State University din SUA. casa constructie

Când au aflat că vor lucra în același timp pe șantierul din Chinteni, cele două echipe au fost entuziasmate de ocazia de a lucra împreună. „Mi s-a părut foarte ușor să lucrăm cu echipa americană, toți sunt prietenoși. Am învățat o mulţime de lucruri despre sistemul educațional din America și despre ce diferențe sunt între școlile de acolo și cele de acasă”, a spus Jack Armstrong, un membru al echipei irlandeze. În același timp, echipa americană e încântată să descopere locuri noi prin călătoria lor în România, dar în același timp să afle lucruri noi despre Irlanda de Nord. Zoe Johnson a explicat: „Nu m-am așteptat să aflu așa de multe despre sistemul politic din Irlanda de Nord și relațiile țării cu Marea Britanie. Știam foarte puțin înainte, doar că la un moment dat cele două țări avuseseră relații tensionate, dar acum înțeleg mai bine autonomia Irlandei și ce face Marea Britanie. Habar n-aveam că irlandezii pot să aibă două pașapoarte: unul irlandez și unul britanic”.

Pe lângă timpul petrecut pe șantierul Habitat, cele două echipe sunt aici și din motive educaționale. Echipa din Belfast vizitează vineri o școală din Câmpia Turzii cu care sunt parteneri într-un program de studii europene. David Nash, profesorul de geografie care coordonează programul la școala din Belfast, a explicat că „va fi o ocazie pentru elevi să interacționeze mai de-aproape cu oameni și locuri despre care doar le-am povestit în clasă. E foarte probabil să nu-și mai amintească în viitor ce au învățat în sala de clasă despre România, dar o să-și aducă aminte de excursia aceasta. Și la un moment dat, ceea ce au văzut și au trăit aici le va influența felul în care vor lua anumite decizii”.

Echipa americană a inclus experiența călătoriei în România și munca pe șantierul Habitat ca și partea practică a cursului susținut de Dave Kovac. „În cadrul cursului, discutăm mult despre felul în care marile organizații nonguvernamentale au un impact asupra comunităților în care se decid să se implice. Fie că e vorba de organizațiile care răspund în caz de dezastre, sau că e vorba de Habitat for Humanity, e important să lași cultura locală să aibă un cuvânt de spus asupra felului în care organizația se implică în comunitate și să te gândești cum să ajuți în mod sustenabil, pentru că nu-ți dorești să creezi o relație dependentă care să necesite tot timpul acordarea de ajutor. După experiența șantierului din Chinteni, eu și studenții mei vom discuta despre toate aceste lucruri și cred că îi va ajuta foarte mult faptul că au văzut de-aproape ce poate face o organizație internațională într-o comunitate locală”, a mai explicat Dave Kovac.

Patru familii în nevoie urgentă de locuință se vor putea bucura de un nou cămin în cea de-a șasea comunitate locală Habitat, construită în comuna Chinteni de Habitat for Humanity Cluj. Cele patru case vor fi construite în regim înşiruit şi vor fi construite din cărămidă Porotherm, datorită donaţiei primite de Habitat for Humanity Romania de la compania Wienerberger Sisteme de Cărămizi. Organizația plănuiește să finalizeze lucrările de construcție din Chinteni până la sfârșitul anului, cu ajutorul echipelor de voluntari locali și internaționali.