ClujAzi

Fii informat!

ISU Cluj a primit cheile unei autospeciale de ultimă generaţie, pentru intervenţii la înălţime

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest a predat joi cheile celor 6 autospeciale de ultimă generaţie, de fabricaţie poloneză, pentru intervenţii la înălţime, reprezentanţilor judeţelor Cluj, Satu Mare, Bihor, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. Valoarea totală a proiectului este de 11.600.000 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 11.368.000 lei.isu cluj1

„E un vis gândit la începutul anului trecut, în aprilie. Linia de finanţare era destul de limitată, cred că aveam sumă pentru o maşină jumătate. S-a născut acea aplicaţie pentru cele şase maşini. Este deosebit să vedem acest lucru prin prisma faptului că mi s-a spus de către comandant: „Uite, avem aici o maşină de intervenţie la înălţime căreia poţi să-i spui sărut-mâna pentru că este mai în vârstă decât dumneata”. Este un lucru bun că atunci când un om ajunge într-o problemă şi are nenorocul să fie la înălţime, că cei care intervin au asemenea utilaje în dotare”, a declarat Vákár István, vicepreşedinte al Consiluiului Judeţean Cluj şi preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord”.

Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, acum câţiva ani, ISU avea peste 70% din autospeciale cu o vechime peste 20 de ani şi o altă parte cu o vechime peste 30 de ani.

„Autospecialele deţinute de către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă în mare parte sunt de peste 35 de ani vechime şi nu mai fac faţă la cerinţele zilei de astăzi. Fondurile structurale la care am reuşit să avem acces peste nivelul prevăzut, adăugând şi fonduri suplimentare cu ajutorul ISU, au făcut de am ajuns la 50%, chiar sub această proporţie, de maşini ale ISU cu vârsta peste 20 de ani. Proiectul care urmează să fie realizat în următorii ani cu siguranţă va reduce acest lucru şi mai departe. Maşinile de salvare la înălţime sunt extrem de importante pentru salvarea vieţilor. Uneori nu le folosim nici 3-4 luni la rând, dar când este nevoie o dată de această maşină şi nu o ai, pot să moară mai mulţi oameni”, a mai precizat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Daniel Dima, reprezentantul firmei poloneze care a construit autospecialele, Bumar-Koszalin, a enumerat performanţele atinse de noua platformă de lucru pentru salvare la înălţime de 32 de metri. Nacelele sunt dotate cu un computer performant şi cu senzori astfel încât atunci când fumul restrânge mult vizibilitatea pompierilor, un semnal se activează în cazul apropierii de un zid. Platforma poate fi dirijată şi de la operatorul aflat în partea de jos a turelei atunci când nu se mai poate opera nacela de sus. Autsopeciala e dotată cu un tun de apă cu performanţă de lucru la 50 de metri şi cu un debit de 2000 l de apă pe minut. Autospecialele sunt construite pentru intervenţii în spaţii înguste cum sunt cele din oraşe.

La eveniment au participat şi inspectorul şef al ISU Cluj, Ion Moldovan, prefectul Clujului, Gheorghe Vuşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Satu-Mare şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.