Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj a desfășurat, în perioada 4 octombrie – 2 noiembrie 2012, o campanie de verificare a modului în care agenţii de ocupare a forţei de muncă respectă prevederile legale privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.
La ITM Cluj sunt înregistrate 68 de societăţi comerciale care au ca obiect principal de activitate plasarea forţei de muncă. Dintre acestea un număr de 34 societăţi sunt active.
Principalele profesii solicitate în străinătate sunt acelea de cărăuşi mobilă, muncitori necalificaţi, sudori, îngrijitori animale, medici, asistente medicale, șoferi, îngrijitori, cameriste, ospătari și bucătari, principalele țări de destinație fiind SUA, Italia, Danemarca, Anglia, Belgia, Germania.
Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu persoanele juridice, fizice sau organizaţiile patronale din străinătate contracte de colaborare care să conţină oferte ferme de locuri de muncă . Există însă operatori care în schimbul unor comisioane pretinse de la solicitanţi oferă acestora promisiuni de angajare sau îi plasează pe viitorii angajaţi în condiţii de muncă improprii.
În total au existat pe raza județului 188.278 de solicitanți care au aplicat pentru astfel de joburi, dintre care doar 1.300 au apucat să plece în străinătate.
ITM Cluj a verificat un număr de 56 societăţi, în urma controlului nefiind aplicată nicio sancţiune. Cu toate acestea, companiile au fost rugate să-și remedieze erorile mai puțin grave de funcționare din punct de vedere legal.