Ieri, la București, delegația UDMR condusă de Kelemen Hunor, s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis. Uniunea Democrată Maghiară din România a abordat, în cursul acestei întrevederi cu șeful statului, trei teme concrete. UDMR a confirmat că este de acord cu majorarea bugetului Apărării, așa cum a solicitat șeful statului, în consecință, Uniunea sprijină și va semna propunerea făcută de Klaus Iohannis în acest sens.
„România are nevoie de stabilitate socială, de previzibilitate. Convingerea noastră este aceea că ar fi în interesul țării și al fiecărui cetățean dacă s-ar reuși încheierea unei înțelegeri politice între majoritate și minoritate”, a subliniat președintele Uniunii, după consultarea avută cu președintele României.
Kelemen Hunor a arătat că acordul propus de UDMR ar prevedea, în primul rând, ca în cadrul campaniilor electorale și al dezbaterilor politice cotidiene să nu se mai recurgă la abordările de tip naționalist. De asemenea, pactul propus ar mai prevedea ca drepturile care au fost deja dobândite de minorități să nu poată fi știrbite, iar adoptarea unor măsuri suplimentare care să garanteze păstrarea identității comunităților naționale să se realizeze în urma unui dialog desfășurat între forțele politice parlamentare și reprezentanții minorităților.
În cursul discuției cu șeful statului, președintele UDMR a propus totodată majorarea bugetului pentru sistemul educațional. Punctul de vedere al UDMR este că în vederea sporirii competitivității în sistemul educațional, ar fi necesară creșterea finanțării pentru acest domeniu la 6 procente din Produsul Intern Brut.
UDMR a propus, de asemenea, majorarea bugetului pentru sistemul de sănătate.
Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a acordat o atenție desosebită temelor abordate și în timpul campaniei sale electorale pentru Președinție. Potrivit programului politic al lui Kelemen Hunor, „pentru ca în România viitorul să fie previzibil, este nevoie de realizarea unui acord pe termen lung, de un nou contract social, în ceea ce privește domeniile care îi preocupă cel mai mult pe cetățeni”.
„În domeniile educației, sănătății, marilor investiții în infrastructură, agriculturii și drepturilor minorităților, este nevoie de o largă înțelegere politică, care să asigure, pentru următorii 15-20 de ani, că măsurile importante necesare pentru punerea bazelor unei societăți a bunăstării în România vor fi luate în mod independent”, se arăta în programul politic.