ClujAzi

Fii informat!

Kelemen Hunor a prezentat la Cluj propunerile înaintate de UDMR la adresa Comisiei de Revizuire a Constituţiei

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, astăzi, la Cluj, pachetul de propuneri depus de maghiari la adresa Comisiei de Revizuire a Constituţiei.Kelemen Hunor, foto - Otilia Muresan (1)

„Am începtut consultările din 2011, când Guvernul Boc a trimis în Parlament amendamentele la Constituţie, însă din cauza lipsei unei majorităţi politice de două treimi, nu au fost posibile modificările. Prin propunerile depuse am urmărit câteva aspecte importante, am urmărit corectarea acelor probleme apărute din perioada 2003-2013 între instituţiile publice, lărgirea sferei drepturilor minorităţilor, şi aici vorbim de principii pentru că marea majoritate a problemelor trebuie să fie rezolvate prin legi organice, în Parlament […] Nu sunt foarte optimist, dar cred că în acest an se poate amenda Constituţia. Dacă nu realizează amendarea Constituţiei anul acesta, nu se mai face nimic în acest ciclu electoral”, a declarat preşedintele UDMR.

Potrivit lui Kelemen Hunor, la art 1 se propun din partea minorităţii maghiare mai multe modificări cunoscute deja: eliminarea sintagmei de „stat naţional” şi faptul că minorităţile naţionale din România trebuie să fie considerate constituente ale statului român.

De asemenea, UDMR propune ca formă de guvernământ statul republican, prin care să se pună capăt sistemului semi-prezidenţial francez.

Preşedintele UDMR consideră şi că statul român trebuie să se oblige să respecte tratatele din care face parte şi obligaţiile care îi revin inclusiv din tratatele internaţionale ale Uniunii Europene.

Kelemen Hunor a anunţat că la adresa Comisiei de Revizuire a Constituţiei a fost depus şi un amendament prin care să fie introduse limbile oficiale regionale, acolo unde majoritari într-o pondere semnificativă reprezentanţi ai minorităţilor.

UDMR solicită şi păstrarea bicameralismului parlamentar şi separarea mai clară a atribuţiilor celor două camere, Senat şi Camera Deputaţilor.

Alegerea preşedintelui României ar urma să cadă în sarcina parlamentarilor, la propunerea partidelor politice, cu o majoritate de două tremi a deputaţilor şi senatorilor.

Partidul minorităţii maghiare doreşte şi să elimine posibilitatea de a guverna prin ordonanţă de urgenţă, pentru că toate guvernele au abuzat de această procedură.

„Nu este bună nici asumarea răspunderii în faţa parlamentului de către Guvern de trei ori pe zi”, adaugă Hunor.

Judecătorii aleşi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să aibă o vechime de cel puţin 5 ani la o Curte de Apel , iar la nivelul CSM nu trebuie să activeze procurori.

UDMR propune şi ca parlamentul să fie obligat, dacă CC stabileşte că o lege este neconstituţională, să aibă posibilitatea să abroge legea sau să o modifice.

În vederea art 152 din Constituţie, UDMR consideră că nu avem dreptul să interzicem viitoarelor generaţii să facă modificări, însă acest articol trebuie să precizeze că nu se poate amenda integritatea teritorială a româniei şi forma de conducere, republicană.