ClujAzi

Fii informat!

Kelemen Hunor: Numărul susținătorilor pe listele de semnături depășește cu 50.000 pe cel din anul 2009

„Am înregistrat, luni, la Biroul Electoral Central București listele conținând peste 270 mii semnături de susținere. Acest număr ne îndreptățește să privim cu optimism și încredere la campania pentru apropiatele alegeri europarlamentare, deoarece candidații noștri reprezintă aceeași credibilitate, pe care UDMR o reprezintă pe scena politică românească. Singurii noștri aliați trebuie să fie maghiarii din Transilvania, ei sunt partenerii noștri”, a informat la București, Kelemen Hunor, președintele UDMR, cu ocazia înregistrării documentelor necesare pentru participarea Uniunii la alegerile europarlamentare.

Efectuând o paralelă între numărul semnăturilor de susținere din anul 2009 și cel de acum, liderul Uniunii a declarat că în anul 2014 lista celor 270 de mii de susținători ai UDMR conține cu 50 de mii mai mulți susținători față de anul 2009. „Scopul Uniunii este garantarea unei reprezentări puternice în Parlamentul European a comunității maghiare din România, iar aceste cifre nu fac decât să susțină credibilitatea noastră”.

În după-amiaza zilei de luni, UDMR a înregistrat la Biroul Electoral Central din capitală cele peste 270 de mii de semnături de susținere, precum și lista completă a candidaților Uniunii la alegerile europarlamentare. La eveniment au fost prezenți: președintele UDMR – Kelemen Hunor, vicepreședintele politic al Uniunii – Borbély László, respectiv candidații Iuliu Winkler, Vincze Lorant, Hegedus Csilla, Antal Lorant și parlamentarii UDMR din Senat și Camera Deputaților.

„Maghiarii din România au încredere în UDMR și așteaptă de la aceasta să afirme interesele comunității maghiare la toate nivelele de reprezentare: în administrațiile locale și județene, în Parlamentul și Guvernul României, dar și în Parlamentul European”, a arătat în declarația sa, Iuliu Winkler, primul pe lista de candidați a Uniunii la alegerile europarlamentare.

„Așteptarea îndreptățită a comunității maghiare și altor comunități naționale europene este ca în următorul mandat de activitate a PE să fie elaborată o reglementare la nivel european cu scopul de apărare a drepturilor minorităților. Munca începută trebuie continuată împreună cu aliații și partenerii noștrii”, a subliniat Vincze Loránt adăugând, totodată, că apropiatele alegeri electorale sunt importante și pentru ca maghiarimea din Transilvania să își facă auzită vocea la Bruxelles, deoarece, fără prezența UDMR-ului în Parlamentul European, alții vor fi cei care vor decide în chestiunile care privesc soarta comunității maghiare.

La finalul procedurii de înregistrare a documentelor, Hegedüs Csilla a subliniat că ”Este foarte important ca și interesele doamnelor din comunitatea maghiară să fie reprezentate de o femeie în Parlamentul European, întrucât ne vom confrunta cu numeroase probleme cărora trebuie să le facem față, pentru care va trebui să ne luptăm și pentru care tot noi va trebui să găsim soluții adecvate”.

Antal Lóránt consideră ca fiind o provocare uriașă situarea pe locurile de frunte ale listei de candidați ai Uniunii: ”Reprezintă o provocare deoarece, împreună cu tinerii care se află alături de mine, ne concentrăm mai puțin asupra promovării posibilităților, dorindu-ne mai degrabă să prezentăm, să reformulăm ideea succesului. Vrem să promovăm poveștile de succes ale tinerilor întreprinzători”.

Conform prevederilor legii aflate în vigoare, Biroul Electoral Central verifică documentele înregistrate luni, candidaturile urmând să devină definitive după data de 16 aprilie.