Președintele Uniunii Democrată Maghiară din România, Kelemen Hunor, a luat atitudine în fața acuzațiilor Agenției Naționale pentru Integritate, lansate marți la adresa viceprimarului Anna Horvath.
„Am constatat, cu regret, reeditarea unui nou capitol în campania de discreditare a Annei Horváth. După ce în luna octombrie a anului trecut, Direcția Națională Anticorupție a lansat, la adresa acesteia, o serie de acuzații în legătură cu posibilitatea săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă și a demarat cercetări în acest caz, astăzi, 28 ianuarie 2017, Agenția Națională de Integritate (ANI) a adus noi acuzații și a depus plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, sub suspiciunea săvârșirii de către Horváth Anna a infracțiunii de conflict de interese.
În procedurile ANI, acest tip de denunț imediat – prin care politicianul implicat este privat de dreptul de a demonstra, mai întâi, prin recurs la decizia administrativă, că acuzațiile prezentate sunt nefondate – constituie o excepție, în mod clar discriminatorie și ridică suspiciunea de abuz.
Potrivit comunicatului ANI, Horváth Anna este acuzată că în anul 2013, în perioada exercitării mandatului de viceprimar, a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea unei finanțări pentru proiecte culturale către mai multe ONG-uri clujene, printre care și Asociația Claudiopolis, în cadrul căreia Horváth Anna deține calitatea de președinte, dar și Universității Sapientia, din partea căreia a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.
În informarea trimisă către ANI, încă în luna ianuarie a acestui an, Horváth Anna a precizat faptul că, în conformitate cu prevederile legii, în luna iunie 2012 – deci cu 8 luni înaintea adoptării Hotărârii Consiliului Local – a demisionat, printr-un act notarial, din funcția de președinte al Asociației Claudiopolis.
De asemenea, viceprimarul a informat ANI și cu privire la faptul că s-a aflat în relație contractuală cu Universitatea Sapientia doar în perioada dinaintea obținerii mandatului de consilier local, mai exact în anii 2008, 2009 și 2010. Raportul de muncă încheiat nu a făcut parte din categoria contractelor interzise de lege – contract individual de muncă sau contract comercial – ci a fost un contract de colaborare, în calitate de cadru didactic, cu plata pe oră. Sumele totale încasate pentru aceste servicii au fost următoarele: 700 lei în 2008, 1.100 lei în 2009 și 1.400 lei în 2010.
S-a dovedit din nou că, astăzi, în România nu se poate vorbi de stat de drept. Așa cum am subliniat de mai multe ori, țara este guvernată de organizații de forță, procurorii își exercită puterea de influență foarte mare asupra deciziei judecătorilor, ceea ce este inacceptabil, mai ales într-o ţară a Uniunii Europene.
În calitate de viceprimar, dar și de politician al Uniunii, Horváth Anna a demonstrat întotdeauna, prin atitudinea sa, că, deși în aceste condiții, în care interpretarea legislației este dificilă, nu trebuie să ne lăsăm intimidați, nu există alternativă la reprezentarea intereselor comunității maghiare. Prin urmare, trebuie să milităm întotdeauna pentru susținerea drepturilor noastre, să ne desfășurăm activitatea politică întotdeauna cu onoare, integritate și curaj.
Uniunea continuă să creadă în nevinovăția Annei Horváth”, se arată într-un comunicat de presă al UDMR.
Leave a Reply