„Dacă muzica are Festivalul George Enescu, filmul are Festivalul Internaţional de Film Transilvania, teatrul are Festivalul Caragiale şi cartea BookFest-ul, arta are, din acest an, Pavilionul de Artă <<Art Safari Bucureşti>>. Apariția Pavilionului de Artă Bucureşti va conduce la revigorarea economiei culturale locale şi la creşterea importanţei industriilor creative. Ne dorim ca, în viitor, Art Safari Bucureşti să devină un punct de referinţă pentru promenada culturală est-europeană”, a declarat, ieri, vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al Culturii, la conferința de presă organizată la Biblioteca Academiei Române.
În perioada 22 – 25 mai 2014 va avea loc Art Safari Bucureşti, primul Pavilion profesional și public de artă al Bucureștiului, un ansamblu expozițional destinat unei panorame a artei românești, de la cea de patrimoniu la curentele din arta contemporană, organizat pe modelul Pavilioanelor de Artă din capitalele europene. Art Safari Bucureşti va fi găzduit de un ansamblu expoziţional special construit pentru această ocazie în Piața George Enescu. La eveniment vor participa circa 100 de galerii, muzee şi instituţii culturale, majoritar românești, dar va număra și prezențe din Austria, Italia, Germania, Franța.
”Inițiativa Artmark este una foarte curajoasă și foarte necesară pentru București, dar nu numai pentru capitală ci și pentru toată societatea românească. Pavilionul de artă al Bucureștiului este și va fi o modalitate europeană pentru popularizarea, cunoașterea și promovarea artei românești în dinamica ei, în contextul european contemporan”, a adăugat vicepremierul României.
Kelemen Hunor s-a referit în discursul său și la importanța legislației actuale privind dezvoltarea dinamică pe piață a artelor vizuale.
”Această evoluție foarte dinamică necesită și niște măsuri administrative și legislative. De aceea am început o discuție cu colegii din breaslă pentru a amenda și a modifica legislația actuală. Au trecut peste zece ani de la ultima modificare sau de la ultimul act adoptat, și suntem conștienți că în perioada aceasta au evoluat lucrurile. Trebuie să adaptăm legislația la realitatea secolului al XXI-lea”, a adăugat ministrul Culturii.
Organizatorii proiectului sunt ACOAR (Asociația Comercianților de Opere de Artă din România), sub patronajul Primăriei Municipiului București, în parteneriat cultural cu AMPT (Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București), cu participarea AGACOR (Asociația Galeriilor de Artă Contemporană din România) şi cu susținerea Deutsche Bank România.