Când fratele ei s-a hotărât să meargă la Școala de Subofițeri de Pompieri „Pavel Zăgănescu” din Boldești, Magdalena Hetea i-a spus: „Vreau să vin și eu cu tine!”. Tânăra a visat întotdeauna o carieră militară, deși a absolvit un liceu cu profil pedagogic. Pe de altă parte, dintre toate armele, pe pompieri i-a admirat cel mai tare, deoarece salvează vieți. În toată ecuația exista o problemă: La școala militară de pompieri nu erau acceptate, la vremea respectivă, fete. Întâmplător, Magdalena a văzut un reportaj la televizor cu vestea mult așteptată: Se poate înscrie în sfârșit la admitere, așa că și-a depus dosarul fără să stea pe gânduri.
„M-am pregătit din august și până în ianuarie pentru admitere. Și tatăl meu m-a ajutat, în special la tracțiuni (râde). A fost cel mai fericit moment din viața mea, fiind printre cele cinci fete admise. Din punctul meu de vedere, am trăit numai experiențe pozitive la Boldești. Știam că tot ce se întâmplă acolo are un rol în formarea mea ca pompier, să fiu cât mai bună. A fost greu, dar nu exagerat. Am făcut față tuturor activităților, la fel ca băieții”.
În programa elevilor de la școala militară e stipulată și perioada de practică. Adică acele luni petrecute în cadrul unităților din întreaga țară. Magdalena a venit în practică la Detașamentul 1 Cluj-Napoca, unde își desfășoară activitatea și în prezent.
„La început m-am simțit puțin ciudat, fiind singurul elev pe tură. În schimb, colegii au fost extraordinari, nu m-au marginalizat în niciun moment. M-au ajutat cu sfaturi, au fost alături de mine. Prima intervenție de amploare, în practică, a fost un incendiu de casă. Nu puteam să pătrundem în foc, dar am ajutat la realizarea dispozitivelor de intervenție. A fost emoționant atunci și mă așteptam să fiu dată la o parte, dar din contră. Mi s-au dat imediat sarcini. Am noroc de colegi buni, care nu fac nicio diferență între mine și ceilalți.”
După aproape doi ani de școală militară, visul Magdalenei a devenit realitate, intrând în familia salvatorilor clujeni. A acumulat doi ani de experiență și a desfășurat intervenții comune cu fratele ei, care muncește în cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca. Tânăra e pasionată de partea de stingere, dar are ture și pe ambulanțele SMURD. Numeroase misiuni au impresionat-o.
„Am fost solicitați la un sprijin la Târgu Lăpuș, în județul Maramureș. Am participat patru județe la un incendiu uriaș de hală. Au fost foarte multe autospeciale la fața locului. Eu iubesc autospecialele. Și când le văd pe stradă îmi plac, chiar dacă nu sunt pe tură. Referitor la intervenție, a fost o hală de 10.000 mp. Noi am lucrat pe partea de protejare atunci, să nu ajungă focul la o altă hală. A fost cea mai lungă intervenție a mea, am plecat la 2 noaptea din unitate și ne-am întors a doua zi la ora 12:00. La fața locului, nimeni nu și-a dat seama că sunt fată, până nu am vorbit cu un alt coleg. Atunci mi-au auzit vocea și toți s-au șocat (râde).
Întrebată ce calități trebuie să aibă un bun pompier, Magdalena răspunde simplu: „Să iubească oamenii, să îi placă ceea ce face și să fie pregătit de orice”. În plus, speră ca viitorul să o găsească tot pe intervenție, pentru a fi în slujba semenilor noștri.
Interviu realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, în cadrul unei inițiative care își propune ca în luna martie să prezinte femeile care face parte din echipa lor.
Jos pălăria!
📸 Popa Andrei
Leave a Reply