ClujAzi

Fii informat!

Mediafax Group: Procurorii încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală. Am câştigat împotriva ANAF şi vom continua demersurile în justiţie împotriva acestui abuz

Mediafax Group precizează, într-un comunicat, că îşi va promova cu vigoare în justiţie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor şi inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală.mediafax

„În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie”, se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor şi sechestrul asigurator au fost desfiinţate de instanţă în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliştilor.

“Acţiunea în forţă a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluţia pronunţată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desfiinţate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă faţă de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activităţi dependente, deşi legea interzice expres acest lucru”, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă şi în faţa procurorilor.

La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinţei pronunţate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii faţă de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.

În fapt, acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii. Şi aceasta se întâmplă într-o ţară a Uniunii Europene în 2014.

Persoanele din management anchetate, femei, au fost hărţuite fizic şi psihic, fiind ţinute peste 12 ore pe holurile Parchetului pentru o declaraţie formală, de 10 minute, înainte de a primi ordonanţe de reţinere.

“În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în faţa procurorilor şi au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziţia procurorilor. În urma percheziţiilor de joi dimineaţă, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoţitor, deşi acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ţinute peste 12 ore pe holuri, hărţuite psihic şi fizic, pentru o declaraţie formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ţinute în arest în condiţii improprii”, precizează Mediafax Group.

Surprinzător, în presă au apărut informaţii încă de la ora 17.00 privind reţinerea acestor persoane, cu nume, anticipând o decizie pe care procurorii au luat-o şapte ore mai târziu.

Mediafax Group va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii asupra acestor practici.

Persoanelor anchetate li s-a schimbat calitatea din suspecţi în inculpaţi în doar câteva ore fără administrarea vreunei probe decisive care să justifice agravarea calităţii iniţiale.