ClujAzi

Fii informat!

Mesajul lui Emil Boc la trecerea în neființă a lui Dumitru Fărcaș:

Prin muzica sa, Dumitru Fărcaș face parte din fibra noastră națională și va rămâne pentru eternitate în ADN-ul poporului român.

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu Maestrului Dumitru Fărcaș pot să o facă miercuri, 8 august, începand cu ora 14, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Ceremonialul religios va avea loc joi, 9 august, ora 11, la Casa de Cultură a Studenților.
—-
Regret profund trecerea la cele veşnice a marelui artist Dumitru Fărcaş, personalitate de excepţie a muzicii şi folclorului românesc.

În acest moment greu, de adâncă tristeţe, aduc omagiul meu lui Dumitru Fărcaş, care prin muzica sa a atins inimile clujenilor și ale românilor de pretutindeni. Dumitru Fărcaş a fost iubit ca un mentor al generaţiilor succesive de artişti români şi „mărţişoreni”, care şi-au dăruit talentul şi creaţia artistică în promovarea tradiţiilor folclorice din Ardeal. Dumitru Fărcaş a contribuit la un moment istoric pentru promovarea folclorului nostru, în anul 1957, când s-a înfiinţat Ansamblul folcloric studenţesc „Mărţişorul” în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca. Atunci s-au pus bazele celui mai prestigios ansamblu studenţesc de folclor din ţară, din mijlocul căruia s-a înălţat, ca un zbor brâncuşian al cântecului românesc, Dumitru Fărcaş. În numai câţiva ani, Dumitru Fărcaş a ajuns să fie iubit de public, premiat şi recunoscut la cel mai înalt nivel naţional şi internaţional.

Dumitru Fărcaş s-a afirmat cu interpretarea sa instrumentală ce a atins desăvârşirea izvorâtă prin cântecul secular din inima Transilvaniei. Maestrul Dumitru Fărcaş a ştiut să ducă mai departe, la un nivel de profesionalism desăvârşit şi interpretări ale folclorului românesc din diferite regiuni ale ţării noastre.

Dumitru Fărcaş a ridicat la nivel de artă absolută momentele folclorice româneşti. Această reuşită, recunoscută şi apreciată de public în timpul spectacolelor şi turneelor se datorează talentului său uriaş, împletit cu multă muncă şi profesionalism în strânsă relaţie cu pasiunea şi dragostea pentru tradiţii.

Dumitru Fărcaş a reprezentat un „pater familias” pentru marea tradiţie a folclorului românesc. El a îmbogăţit cu un repertoriu inedit zestrea folclorului românesc şi a vibrat cu genialitate, prin interpretarea originală, forţa ancestrală a tradiţiilor noastre seculare. Taragotul a devenit un instrument inseparabil de interpretarea lui Dumitru Fărcaş. Taragotul lui Dumitru Fărcaş a intrat în legenda publicului românesc şi nu numai, ca un instrument ce aduce din trecut virtuozităţile cântecului poporului nostru.

În cei peste 60 de ani de activitate pe scena artelor, Dumitru Fărcaş a dus foclorul românesc pe toate meridianele lumii, din Europa până în Statele Unite, din Asia până în America Latină. Dumitru Fărcaş a susţinut spectacole şi a legat prietenii cu artişti din lumea întreagă, transmiţând mesajul artistic pentru pace şi prietenie al românilor.

Când Dumitru Fărcaş cânta de dor, de alean, de jale ori de veselie, timpul parcă încremenea în veşnicie, prin armonia muzicală perfectă indusă publicului. Cântecul Maestrului a trezit orice simţire omenească şi a unit sufletul românesc. Prin Dumitru Fărcaş românii şi-au regăsit identitatea şi originea culturală.

Dumitru Fărcaş a cucerit o lume întreagă cu un simplu instrument şi a arătat că muzica românilor poate fi asemeni marilor muzicieni universali din toate timpurile.

De-a lungul vieţii sale bogate în realizări, Dumitru Fărcaş a dus zestrea noastră folclorică pe toate meridianele lumii şi ne-a făcut pe noi toţi să fim mândri că suntem clujeni şi români.

În aceste clipe grele, suntem alături de familia îndurerată, de prietenii și membrii comunității cultural-artistice din România.

Sincere condoleanţe!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *