În loc să prezinte soluţii pentru ca Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Pubic şi Privat, regie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, să se apuce de lucru la amenajarea rampei temporare pentru depozitarea deşeurilor din judeţ, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, o firmă privată din Bucureşti, Prosal SRL, care a cumpărat teren la Turda pentru a realiza această construcţie.
Cum a găsit Seplecan la Bucureşti această firmă care are mai puţin de 4 ani de activitate să realizeze investiţia la Cluj? prin analizarea pieţei, susţine Mihai Seplecan.
Mai mult, reprezentaţii Prosal SRL au precizat că vor ieşi în pierdere cu această investiţie, însă ei tot vin la Cluj.
Planul de afacere întocmit în acest caz pare cam şubred, mai ales în condiţiile în care Primăria Cluj-Napoca, oraşul care produce cantitatea cea mai mare de deşeuri din judeţ, intenţionează să apeleze la propria soluţie temporară pentru depozitare.
Cum îşi va recupera Prosal investiţia de 2 milioane de euro? doar prin minimalizarea costurilor? Reprezentanţii firmei au declarat că vor valorifica deşeurile colectate selectiv, iar pe restul le vor incinera la alte firme (lucru care generează de asemenea cheltuieli). Conducerea Prosal nici măcar nu este sigură când va putea demara investiţia deoarece încă nu a obţinut acordul de mediu şi nici autorizaţia de construcţie de a Primăria Turda şi nici cât timp va putea exploata rampa pe care compania e dispusă să o realizeze.
Totodată, există riscul ca niciunul dintre operatorii privaţi din Cluj să nu dorească să-şi depoziteze la rampa temporară Prosal deşeurile din cauza costurilor mari pe care firma le poate percepe. Seplecan le-a pus gând rău operatorilor privaţi care colectează deşeurile, el anunţând formarea unui corp de control în premieră la nivelul Consiliului Judeţean care va verifica modul în care aceştia colectează selectiv gunoiul de la cetăţeni.
Potrivit lui Emanuel Romoşan, directorul Prosal, firma va opera la Turda doar până la realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor. „La cerinţele dânsului am venit cu o soluţie costisitoare, dar foarte bună”, a adăugat totuşi Emanuel Romoşan.
„Am găsit nişte fraieri”, a răspus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.
Toate acestea se întâmplă deşi RAADPP Cluj, regie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a primit deja un aviz de mediu pentru amenajarea unei rampe temporare şi a obţinut prin Hotărâre de Consiliu Judeţean atât mandat pentru realizarea rampei temporare, cât şi cod CAEN pentru administrarea respectivei rampe.
Firma din Bucureşti are deja achiziţionat terenul!!!
Coincidenţă sau nu, Miahi Seplecan putea să discute cu firma bucureşteană din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj doar din urmă cu 2 luni, iar Prosal deţine deja 30 de hectare de teren la Turda.
Întrebaţi fiind când au achiziţionat respectivul teren, pentru că Mihai Seplecan a afirmat că au durat ceva timp şi negocierile cu firma, cei doi reprezentanţi ai Prosal nu au răspuns iniţial la întrebare, însă la insistenţele jurnaliştilor au afirmat că „în timp de 2 luni”.
Situaţia deşeurilor nu a fost blocată din cauza Consiliului Judeţean Cluj…
Deşi criza deşeurilor nu exista dacă Consiliul Judeţean Cluj finaliza la timp, în 2014, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, Seplecan insistă în continuare că CJ Cluj nu a creat blocajul la nivelul judeţului, adăugând că fiecare localitate în parte în timpul depozitării temporare trebuie să-şi asigure depozitarea.
Primarii aleşi de cetăţenii clujeni care s-au trezit peste noapte că au tarifele majorate la serviciile de ridicare a deşeurilor ca urmare a nerealizării CMID sau măcar a unei rampe temporare, ameninţă că vor acţiona în judecată Consiliul Judeţean Cluj pentru recuperarea prejudiciilor create.