Într-o conferinţă de presă susţinută săptămâna trecută la sediul Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, alături de arhitectul judeţului, Claudiu Şalanţă, au prezentat presei cum s-au deplasat în teritoriu pentru a verifica starea lucrărilor de întreţinere a drumurilor judeţene şi au relatat oripilaţi cum RAADPP Cluj execută plombări care dispar la prima ploaie şi cum angajaţii intituţiei marchează drumul peste pietriş, pe margine, motiv pentru care regia trebuie să fie defiinţată, iar angajaţii concediaţi colectiv.
La conferinţa de presă nu au fost invitaţi însă şi reprezentanţii RAADPP Cluj pentru a-şi exprima punctul de vedere şi nu este de mirare pentru că acele filmări erau „regizate” şi prezentau o realitate trunchiată pentru a denigra activitatea instituţiei.
Acele marcaje executat pe o lungime de doar câţiva metri au fost de fapt doar teste făcute pentru a calibra maşinăria care marchează drumul şi nu sunt plătite de către RAADPP.
Mai mult, acele plombe care ar fi fost lucrate cu lopata, în opinia lui Claudiu Şalanţă, nu au fost recepţionate de către RAADPP şi nu au fost plătite. Oricum erau executate de fapt de RADJ.
Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj face tot posibilul pentru a desfiinţa instituţia condusă de Mircea Avram, inclusiv a dat dispoziţie pentru a fi oprite toate lucrările de întreţinere pentru drumurile judeţene. Motivul? după cum a spus-o cel mai bine chiar Seplecan, vrea să controleze „totul” pe drumurile judeţene.
Unul dintre economiştii RAADPP a arătat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, cum Mihai Seplecan cere regiei altfel de acte justificative pentru deconturi faţă de cele solicitate de obicei de către Consiliul Judeţean altor regii, motiv pentru care se analizează posibilitatea acţionării în instanţă a conducerii CJ Cluj pentru abuz.
Seplecan a motivat blocarea activităţii RAADPP prin faptul că nu ştie când şi unde se plombează şi se asfaltează în judeţ. Angajaţii regiei au declarat astăzi că se intervine pe drumuri în baza dispoziţiilor de lucru semnate de către fostul preşedinte al CJ Cluj, Vakar Istvan, pentru că Mihai Seplecan încă nu a semnat vreo dispoziţie de lucru.
Consilierii judeţeni, inclusiv Mihai Seplecan, au votat la începutul acestui an Master Planul pentru asfaltarea drumurilor judeţene, întocmit de RAADPP Cluj, în baza căruia se asfaltează în judeţ.
În 2014, regia a asfaltat peste 50 kilometri de drumuri, iar anul acesta RAADPP Cluj a asfaltat 60 kilometri de drumuri judeţene. Până la finele lui 2015 mai erau programaţi pentru lucru încă cel puţin 40 de kilometri, asta înainte ca Seplecan să blocheze totul.
Planurile lui Seplecan
Acesta îşi doreşte cu disperare să desfiinţeze RAADPP Cluj pentru a transforma instituţia în direcţie aflată în subordinea lui, urmând ca apoi să ia un credit de circa 100 milioane de euro cu care va îndatora Consiliul Judeţean Cluj pe o perioadă lungă de timp. Întrebat fiind în cât timp poate contracta din punct de vedere legal acel credit şi care ar fi valoarea creditului, dacă a făcut măsurători în teren, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a rămas în sfera exprimărilor vagi, fără să poată oferi termene precise.
8 milioane de euro economisiţi de RAADPP la Cluj Arena
La momentul construirii stadionului Cluj Arena, pe vremea preşedintelui de CJ Alin Tişe, RAADPP Cluj a economisit 8 milioane de euro prin recuperarea TVA-ului, lucru posibil tocmai prin faptul că regia funcţiona ca entitate în afara Consiliului Judeţean Cluj. Pentru economia realizată, instituţia a făcut obiectul a numeroase controale din partea ANAF, care au concluzionat că operaţiunea a fost legal desfăşurată.