Cei 116 angajaţi ai Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Pubic şi Privat Cluj sunt supuşi unui stres enorm din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, care se zvârcoleşte să desfiinţeze regia care a asfaltat în ultimul an peste 110 kilometri de drumuri judeţene, care a deblocat proiectul drumului turistic Răchiţele-Ic-Ponor, cu finanţare europeană şi care a recuperat de la Guvern circa 10 milioane de euro din TVA, pentru Consiliul Judeţean. Ei vor mai merge la lucru încă o lună, după ce majoritatea consilierilor judeţeni nu au înghiţit singura variantă propusă de Seplecan pentru reorganizarea regiei: desfiinţarea.
Consilierul judeţean Călin Tuluc, jurist, a declarat că există cel puţin alte patru variante de reorganizare a RAADPP Cluj, pe lângă desfiinţare, singura propunere făcută de Mihai Seplecan.
Toţi consilierii judeţeni sunt de acord că RAADPP trebuie să fie reorganizată conform legii 51/2006 deoarece instituţia îşi pierde atributele de regie autonomă după stingerea rambursării ratelor pentru creditul luat de Marius Nicoară şi ca urmare a finalizării proiectului Ic-Ponor, însă reorganizarea poate fi făcută şi prin transformarea RAADPP în societate comercială ori prin divizarea regiei în două entităţi.
„Din punctul meu de vedere este inadmisibil să fim puşi să luăm decizii pe repede înainte, fără să apucăm să le dezbatem. Ştiam din 2006 că regia funcţionează doar în baza acelei excepţii, cu privire la credit, care va expira. Suntem în situaţia în care în iunie s-a plătit acea rată şi deja suntem peste termen. Nu este în regulă să fim puşi să luăm asemenea decizii cu privire inclusiv la angajaţi atât de repede. Reorganizarea acestor servicii înseamnă direcţie ca aparat de specialitate, unica propunere, dar avem şi modelul de operator căruia să-i putem atribui pe bază de contract acest serviciu, ca societate comercială; se poate diviza. Din punctul meu de vedere aş fi vrut să pot lua o decizie cu raport de la toate aceste variante, nu doar la una. Proiectul spune doar că de mâine regia se desfiinţează. Prin proiectul de hotărâre de azi nu ne asumăm niciun angajament cu privire la ce se întâmplăcu acei angajaţi. Avem doar promisiuni. Încă puţin timp trebuie să alocăm şi să vedem inclusiv celelalte variante. Noi am primit acest proiect de hotărâre doar de 5 zile şi nu avem niciun punct de vedere din partea lor”, a declarat consilierul judeţean Călin Tuluc, liderul consilierilor PNL.
„Dacă ar fi în această situaţie vreo rudă de-a dumneavoastră, cum aţi reacţiona? Constat astăzi că aveţi n variante pe care le puteţi folosi, dar nu folosiţi niciuna. Când toată lumea e rezolvată, putem discuta clar. Avem peste 100 de oameni de care trebuie să avem grijă şi sunteţi inconştienţi”, a spus consilierul judeţean Dan Canta (PSD).
Singura promisiune concretă făcută de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj cu privire la cei 116 angajaţi este că 15 persoane ar putea să fie preluate de RADJ.
„Orice prost poate să dea afară oameni, mai întâi trebuie abordate alte variante”, a adăugat economistul Marius Balaj.
Directorul RAADPP Cluj, Mircea Avram, a atras atenţia asupra proiectelor derulate de către regie şi cu privire la faptul că instituţia mai are de recuperat 2 milioane de euro pe lucrări de investiţii de la Finanţe, cu care există un proces pe rol. „Aceşti oameni din spate (angajaţii regiei – n. red.) au deblocat proiectul drumului turistic Răchiţele-Ic-Ponor, au asfaltat anul trecut 50 km de drumuri judeţene, anul acesta încă 60 de km. Aceşti oameni au adus 10 milioane de euro la Cluj de la Guvern şi ne doare că nu ni s-a cerut părerea”, a afirmat Mircea Avram.
Văzând că nu are susţinere, Seplecan a încercat să se distanţeze de proiectul său şi a cerut consilierilor judeţeni să se întânească într-o comisie specială şi să-şi asume ei desfiinţarea regiei, în termen de o lună.
Seplecan a comparat pierderea unei sarcini cu pierderea a 5000 de lei
Încercând să ilustreze stresul la care sunt supuşi prin proiectul lui Mihai Seplecan de desfiinţare a regiei, unul dintre reprezentanţii sindicatului de la RAADPP Cluj a arătat că incertitudinea cu privire la locul lor de muncă afectează oameni care au credite şi familii de întreţinut. Inclusiv el a precizat că soţia sa a pierdut recent o sarcină şi i-a rugat pe consilierii judeţeni să gândească şi din punct de vedere uman acest proiect.
Răspunsul lui Mihai Seplecan a fost sec: Şi eu am pierdut 5000 de lei pe procese şi nimeni nu a spus nimic!!!