În urma unor speculații și a unor informații eronate care au circulat în mass-media, Ministerul Sănătății dorește să facă următoarele precizări cu privire la transferul pacientului Florin Cioabă în România, pentru o corectă informare a publicului:
Conform informațiilor primite din partea medicilor din Antalya și din partea echipei medicale din România, starea de sănătate a pacientului Florin Cioabă nu permite momentan repatrierea acestuia.
În cazul în care se va pune problema transferului pacientului Florin Cioabă în România, MS în colaborare cu MAI vor sprijini familia pacientului și vor pune la dispoziția acestora avionul SMURD, costul transportului, respectiv al combustibilului și al taxei de aterizare, fiind suportat de către familia pacientului.
Totodată, Ministerul Sănătății precizează faptul că deținerea calității de asigurat la CNAS nu conferă dreptul la finanțarea repatrierii din partea CNAS. Conform legislației în vigoare, asa cum este practica în Europa, pentru a fi eligibil pentru acoperirea costurilor repatrierii în caz de boala este necesară o poliță de asigurare suplimentară prin asigurări private, care poate acoperi costurile repatrierii în caz de nevoie. Repatrierea în astfel de situații se face cu ajutorul unui avion sanitar sau cu un avion de linie, pacientul fiind însoțit de un medic dacă starea lui de sănătate permite acest lucru.
Ministerul Sănătății se confruntă frecvent cu solicitări de repatriere a cetățenilor români care nu dețin polițe de asigurări pentru repatriere în caz de boală. Costul repatrierii în astfel de cazuri este suportat de familia pacientului, iar în situatii umanitare s-a recurs la repatrierea unor pacienți cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Exista și cazuri în care clinicile în care erau pacienții internați au acoperit costurile de repatriere considerând că este mai eficient din punct de vedere financiar decât păstrarea pacientului în clinica respectivă.
Ministerul Sănătății consideră necesară înștiințarea cetățenilor români de necesitatea încheierii unor polițe de asigurare pentru repatrierea în caz de boală oricând se află în deplasare în afara granițelor țării, mai ales dacă starea materială nu permite acoperirea costurilor repatrierii din fonduri proprii.
Ministerul Sănătății va propune Ministerului Afacerilor Externe demararea unei campanii de informare a cetățenilor pentru evitarea unor situații de tipul celor menționate.