ClujAzi

Fii informat!

Ministrul de Externe al Ungariei s-a întâlnit la Cluj cu Teodor Meleșcanu și UDMR

Szijjártó Péter, Ministrul de Externe al Ungariei, s-a întâlnit, luni, la Cluj, în incinta Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, cu omologul său român, Teodor Meleșcanu. Cei doi au discutat despre întârirea relațiilor economice dintre țările vecine și au condamnat dur setul de modificări legislative din Ucraina, care îngrădesc drepturile câștigate de minoritățile naționale de acolo.

„Am discutat despre noua lege privind învățământul din Ucraina, unde am constatat că împotriva tuturor demersurilor autorităților române și ungare, avem o lege care restrânge exercitarea drepturilor la învățământ al minorităților. Este convingerea noastră fermă că orice reformă în educație nu trebuie să restrângă drepturile minorităților naționale. Salutăm intenția Ucrainei de solicitare a avizului Comisiei de la Veneția, cerem un aviz și de la comisarul OSCE pentru minorități și încurajăm autoritățile de la Kiev să fie într-un strâns dialog cu aceste instituții pentru garantarea drepturilor minorităților din Ucraina la educație”, a declarat Teodor Meleșcanu.

În privința relațiilor dintre România și Ungaria pe această temă, ministrul român a afirmat că e necesar se aplice principiul reciprocității.

Un punct important al întrevederii l-a reprezentat colaborarea economică și interconectarea energetică și pe domeniul transporturilor.

„Suntem parteneri economici importanți unul pentru celălalt, iar evenimentele lunii septembrie au arătat că există interese comune în apărarea cărora putem acționa împreună, în atomosferă prietenească. Interesul Ungariei este să formăm și să păstrăm un parteneriat strategic între România și Ungaria. Un punct forte a dialogului de astăzi a fost situația din Ucraina asupra legii învățământului. În pofida cererilor din partea României și Ungariei, legea a fost acceptată în Ucraina. În Ucraina trăiesc peste 500.000 de români și maghiari și consider normal acționarea împreună în această situație și această acțiune comună va persista și în viitor. Considerăm că această lege a limbilor acceptată este împotriva acordurilor europene în vigoare, pentru că acest acord spune că nu se pot face pași înapoi în privința drepturilor minorităților. Nu doar România, ci și Ungaria a fost pentru semnarea acestui acord și considerăm că prin acceptarea legii învățământului Ucraina ne-a înjunghiat pe la spate. Legea e contrată constituției Ucrainei pentru că discriminează drepturile minorităților naționale. Noua lege a învățământului din Ucraina oferă mai multe drepturi tătarilor din Crimeea decât românilor și maghiarilor din Ucraina. Mai există un pericol deoarece parlamentul din Ucraina vrea să modifice legea limbilor din Ucraina și legea cetățeniei. Această moțiune ar reduce timpul de emisie a minorităților naționale cu 20%”, a arătat Szijjártó Péter, Ministrul de Externe al Ungariei.

Dânsul speră la o colaborare bună și în interiorul României între UDMR, coaliția de guvernare și PSD, pentru ca probleme precum cea a liceului catolic din Târgu Mureș să fie rezolvate rapid.

Glumind, diplomatul maghiar a anunțat că până în 2020 se vor dubla numărul conexiunilor dintre România și Ungaria: acum avem un punct de trecere oficial, dar vom avea două, din totalul celor 10 provizorii.

Cu privire la transport, ministrul Ungariei a dezvăluit că va fi realizat un tren de mare viteză care va lega Budapesta de București, prin Cluj-Napoca (inițial pe ruta Budapesta – Cluj).

Discuțiile dintre cele două părți vor continua în contextul reuniunii țărilor Vișegrad (Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria), alianță care acum este prezidată de maghiari.

Szijjártó Péter s-a întâlnit și cu UDMR

Interesul comun exprimat este de a avea un dialog continuu, un parteneriat și relații economice puternice între România și Ungaria. Acest lucru a fost facilitat și consolidat de reuniunea de luni dimineață dintre Szijjártó Péter, ministrul de Externe al Ungariei, și delegația UDMR, la Cluj.

„Este îmbucurător faptul că miniștri de Externe ale celor două țări se reunesc din nou, la scurt timp după întrevederea din luna august. Ca rezultat, sperăm ca relațiile dintre cele două state se vor îmbunătăți și vor avea loc progrese și în soluționarea problemelor care vizează comunitatea maghiară din România, precum situația Liceului Teologic de la Târgu Mureș”, a declarat președintele executiv al UDMR, Porcsalmi Bálint, despre întâlnirea de astăzi cu oficialul Guvernului ungar.

În cadrul dezbaterii de luni, părțile au discutat despre programul de dezvoltare economică, care va fi lansat în curând de către Guvernul maghiar, mai întâi în județul Mureș, sperând că, după derularea programul pilot, să fie extins în toată Transilvania.

„Pe lângă aspectele pozitive, am discutat cu ministrul de Externe maghiar și despre provocările majore cu care se va confrunta comunitatea maghiară din România în următoarea perioadă, precum intensificarea retoricii antimaghiare, atât în spațiul public cât și la nivelul cotidianului comunității maghiare. Trebuie să oprim acest proces împreună, printr-o comunicare deschisă, directă, onestă”, a afirmat președintele executiv al Uniunii.

Din delegația UDMR au făcut parte: Porcsalmi Bálint, președinte executiv UDMR, Csoma Botond, deputat, președintele Organizației județene a UDMR Cluj, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj Napoca, și Horváth Anna, vicepreședinte executiv UDMR.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *