Ministrul de Externe Titus Corlățean a devenit conferenţiar universitar folosind în dosarul de candidat o carte de drept ce reproduce integral o altă lucrare, de sute de pagini, pe care tot el o publicase cu un an în urmă, scrie, azi, cotidianul România Liberă.
Potrivit sursei citate, pentru obţinerea titlului de conferențiar, Titus Corlăţean a depus şi trei articole ştiinţifice care conţin 19 pasaje comune, fără a menţiona acest lucru.
Titus Corlăţean are pagini identice (270) în două lucrări pe care le-a publicat la un an diferenţă: „Executarea hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului” la 21 aprilie 2011 şi „Protecţia europeană şi internaţională a drepturilor omului”, în mai 2012.
Titus Corlăţean a compilat, potrivit sursei citate, pasaje din articole şi sute de pagini dintr-o carte pentru a obţine poziţia de conferenţiar universitar la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Facultatea de Ştiinţe Politice.
Titus Corlăţean nu a menţionat acest fapt în nici o notă de subsol, cărţile au titluri diferite şi fiecare a fost evaluată autonom de comisia care analiza fişa sa de candidat la postul de conferenţiar.
Însuşi premierul Victor Ponta a fost acuzat de plagiat, iar universitatea la care a studiat a decis să-i retragă titlul de doctor. În urma acestui scandal, Ponta şi-a scos din CV-ul postat pe site-ul Guvernului titlul de doctor obţinut în anul 2003. Unul dintre primii miniştri ai Educaţiei, Ioan Mang, propus de preşedintele PSD, a fost retras din funcţie după acuzaţii de plagiat, acuzaţii similare planând şi asupra mnistrului Ecaterina ANdronescu.